Peeter Saldre: Aatemehed nii ei käitu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Saldre
Peeter Saldre Foto: Andrus Eesmaa

IRL püüab meeleheitlikult õigustada oma senise koalitsiooni reetmist Keskerakonna süüdistamisega. Samamoodi heitis hitlerlik Saksamaa 1939. aastal Poolale ette sõja vallandamist ja Nõugogude Liit pasundas Soomet kallaletungist.

Ajaloost teame, et tegelikkuses oli asi vastupidi. Nii on ka Paides: koalitsiooni hülgas IRLi, mitte Keskerakond.

Viis ja ajastatus, kuidas IRL Paides poolt vahetas, näitab, kui täpselt ja külmavereliselt oli noa selga löömine plaanitud. Kas keegi tõesti usub, et IRL istus juhuslikult Refornierakonnaga koalitsiooniläbirääkimiste laua taha vahetult pärast seda, kui Paide keskerakondlaste juht ja linnavolikogu esimees Kersti Sarapuu oli rahuliku südamega kolmeks nädalaks Eestist ära puhkusele sõitnud?

Küllap kokkulepitult ei võtnud neil päevil ei vandenõulastest linnapea Kaido Ivask ega IRLi ja Reformierakonna juhtfiguurid vastu volikogu esimehe ega keskerakondlastest kaasvolinike telefonikõnesid. Otsus tagaselja «süüdimõistmisest ja hukkamises» oli sündinud.

Uue võimuliidu tõeks saamise eeldus oli Kersti Sarapuu umbusaldamine volikogu esimehena. Nagu poliitikas tihti juhtub: «Andke inimene ja küll leiame põhjuse süüdistada.»

Üsna küüniline ja samas lihtne on seda teha teades, et inimene asub tuhandete kilomeetrite kaugusel teisel pool maakera ja tal on vähe võimalusi enda ja erakonna kaitseks midagi ette võtta.

Võimumuutuse vormistamise aitamiseks kutsus IRL koos uute partneritega kokku volikogu erakorralise istungi ja loomulikult enne, kui Sarapuu puhkuselt tagasi jõuab. Ju pole uues koalitsioonis palju inimesi, kes julgeksid talle silma vaadata.

Selline argpükslik ja reeturlik käitumine jätab uuele võimuliidule mõru pitseri, mida valijad kindlasti eesseisvatel valimistel sügisel mäletavad.

Aumehed nii Paide linna kohalike omavalitsuse ajaloos kõige rohkem – 445 häält – saanud ja linnakodanike seas hooliva linnapeana tuntud Kersti Sarapuuga ei talitanuks.

Juhtunu näitab, et IRLi eesmärk on vahendeid valimata võimu säilitada. Nende koalitsioonipartneril on keelatud opositsionääridega suhelda ja linna juhtimise kitsaskohti arutada.

Nimelt oli Keskerakonna ja Reformierakonna mõne volinke vahel paar korda juttu valitsevatest erimeelsustest. Pidada seda reetmiseks või kolaitsiooniläbirääkimisteks on liialdus. Hirmul on suured silmad, aga pidevalt kartes ja kahtlustades ei saa linna juhtida.

Peeter Saldre

Paide linnavolikogu liige

Keskerakond

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles