Konkurent kahtlustab: Paide linn mängis kohaliku firmaga kokku

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Tänane Äripäev kirjutab, et Paide linn kirjutas tänavate hoolduse hankesse talvise lumekoristuse ülikõrged nõuded. Hanke võitis kohalik firma ja tegelikkuses tänavate olukord hankes nõutule ei vasta.

Lumekuhi otse Paide keskväljakul on mitme mehe kõrgune. See häirib mõneti liiklust: arvestada tuleb, et lumekuhja tagant võib tulla auto. Samas on teed linnas läbitavad.

Lahknevus riigihanke tingimustega nõutu ja tegelikult täidetava vahel on suur.

Paide tänavate hoolduse riigihange oli möödunud aasta mais-juunis. Linn otsis tööde tegijat aastateks 2012–2014. Rohkem kui pooltele tänavatele tellis linn kõrgeima puhtusastmega talvise tänavapuhastuse, mis tähendab, et sõidutee peab olema lume- ja jäävaba sõiduradade laiuses.

Kui näiteks Tallinna tänavatest on linn otsustanud kõige kõrgemate nõudmiste kohaselt hooldada 3% tänavatest, siis Paides on vastav suurus 63%.

See kõik on tehtav, aga selleks kuluks hulganisti raha. Teehoolduse teenusepakkujad olid sellisest nõudmisest üllatunud.

Lõpuks võitis Paide linna hanke kohalik firma Järva Teed, mis kuulub Nordeconi ehituskontserni. Ettevõte küsis kahe aasta tööde eest 257 000 eurot. Pakkumise esitas ka Tallinna firma Tänavapuhastuse AS, kuid nende kalkulatsioon osutus märksa suuremaks ehk oli 371 000 eurot.

Hanke võitnud Järva Teede juht Peep Õun möönab Äripäevale, et neljandat seisunditaset linnas tagatud ei ole. «Kui täht-tähelt hakata vaatama, siis igal ajahetkel seda neljandat taset täidetud ei ole, see on tõsi,» tunnistab ta. Õun lisab, et ei tea, miks linn sellise nõudmise lepingusse kirjutas.

Hankel kaotajaks jäänud Tänavapuhastuse ASi müügijuht Toomas Laurits, et praegust teenust, kus neljandat seisunditaset ei täideta, saaks ka Järva Teede hinnast ilmselt odavamalt pakkuda.

Konkurendid kahtlustavad kohalike kokkumängu. «Hange tehakse omadele ja pannakse hullud nõuded. Kui nad seda tegelikult ei taha, siis ärgu kirjutagu hankesse, saavad teised ka osaleda,» ütleb osavõtmisest loobunud Joost OÜst Tänavakoristus. (Äripäev.ee)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles