Paidelased saavad korra nädalas talunikelt toitu osta

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paides Tallinna 11 majas asuvast talutoiduklubist Rätsepa talu perenaiselt Meeli Seepterilt küüslauku ostva paidelase Arvo meelest on otse tootjalt saadud kaup ikka etem kui poest ostes.
Paides Tallinna 11 majas asuvast talutoiduklubist Rätsepa talu perenaiselt Meeli Seepterilt küüslauku ostva paidelase Arvo meelest on otse tootjalt saadud kaup ikka etem kui poest ostes. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paides tegutseb igal neljapäeval talutoiduklubi, kust saab osta või tellida puhast talutoitu, talunikud pääsevad aga nii igapäevarutiinist ja saavad ka kiiret tagasisidet.

Esna külas tegutsevas Kalamatsi meiereis oli eile toodangu pakkimise päev. Karpidesse sai viis sorti magusat või soolast kitsepiima toorjuustu. Neljapäev on Kalamatsi pererahvale eriline veel selle poolest, et siis tõstetakse kaubakastid autole ja sõidetakse Paidesse talutoiduklubisse, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Meiereis veel häid võimalusi otse müüa ei ole.

"Ma arvan, et see kogukonnakeskuses kokku saamine on hea võimalus ka Paide inimestel ja kohalikel seda toodet tarbida. Sest küsitud on ja seni meil sellist head kohalikku väljundit pole olnud," selgitas Kalamatsi meierei juustumeister Aita Mets.

Talvel on Kalamatsi kitsede keskmine väljalüps liiter looma kohta, millest saab valmistada umbes viis korda väiksema koguse toorjuustu.

Pisut enne tööpäeva lõppu, kui Paide talutoiduklubi uksed lahti teeb, on huvilisi üksjagu. Ostetakse mett, kanamune, köögivilju, kitsejuustu, hapendatud ube ja -kurki.

"Paides pole ju õiget turgugi, kus talukaupa osta. Lehest lugesin, kohe tulin siia mett ostma. Mesi oli otsas," selgitas Valgma külast kohale tulnud Kadri Mandri.

Klubi mõtte algataja Heilika Nugis ütleb, et talutoiduklubini jõudis ta tänu oma mesilastele, kelle toodangut kippus üle jääma. Kahjuks on aga nii, et Paide-suguses väikelinnas pidevalt toimiv taluturg ennast ei õigusta.

"Tahamegi niimoodi teha, et asi hakkaks toimima ettetellimuste peal, et interneti kaudu saab teha tellimused ja ühel päeval nädalas on talunikud kohal ja saavad oma kauba laiali jagada," rääkis Niinemetsa talu perenaine Imavere vallast Heilika Nugis.

Algus on tehtud, nüüd jääb vaid loota, et paljud paidelased hea algatuse omaks võtavad. (ERR Uudised)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles