Tarmo Alt: Kes selle pidupäeva küll nii kauniks köitis?

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi 95. aastapäeva kontsert-aktus Paide Kultuurikeskuses.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Eesti Vabariigi 95. aastapäeva kontsert-aktus Paide Kultuurikeskuses. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tarmo Alt

Paide linnavolikogu esimees

Eesti Vabariigi aastapäev on Eestimaa elanikele oluline sündmus. Igaühele omamoodi ja samas kõigile ühtemoodi oluline. Igaüks, kes vähegi soovib oma hingesopis seda pisikest õdusat maalapikest siin Läänemere kaldal oma kodumaaks pidada tunnetab ise selle tähtpäeva trillerdust oma hinges. Samas on väga tore kui lisaks sellele rõõmsale hingevärinale kodumaa sünnipäeva puhul kusagil päris ka pidu on! Ja neid pidusid on palju- kodudes, lasteaedades, koolides, asutustes ja veel kusagil ja veel kellegile. Igaühele, kes vähegi soovib. Ei olegi alati oluline peo suurus või vastuvõtu vägevus. Oluline on see sisemine laul, mis sellisel puhul hinges valla pääseb, nagu suitsupääsukese trillerdus, vabalt ja piiramata. Selle laulu peab tasakaaluka eestimaalase hingest mõnikord suisa välja sikutama. Siin ongi väga oluline see hingejõud ja vaimuvägi, mis piduliku sündmuse korraldajate poolt mängu pannakse, et luua tõeline pidupäeva meeleolu kõikidele koosviibijatele.

23. veebruaril Paide Kultuurikeskuses toimunud Eesti Vabariigi 95.aastapäeva kontsert- aktus oli üks nendest paljudest pidudest. Saalitäis rahvast ootel. Ilus, selgelt pidulik ja maitsekas lavakujundus. Eesti Vabariigi hümn, mille kaasalaulmine iga aastaga aina valjemaks paisub nagu tasapisi kasvav kindlustunne oma riigis. Maavanema, proua Tiina Oraste kõne, esitatud väikse ärevusega mille põhjus kõne teises osas selge sõnumina välja koorus- maavanem, nagu vist kõik järvamaalased, oli tõsiselt mures Järvamaa püsimise pärast. Ka JOL juhatuse esimehe Kaido Ivaski kõne kutsus suuremale koostööle tugevama Järvamaa nimel. Järvamaa kõrgeima autausu, Järvamaa vapimärgi üleandmine tublile Kaitseliidu Järva Maleva pealikule major Arvi Niglasele.

Ja siis kontsert. Kontsert nimega „Koju“. Miks „Koju“. Kas kodutunde pärast? Mida oodata?!? Ega ei oskagi oodata, las lihtsalt tuleb nagu tuleb. Ja see tuli. Koju (ehk koduse Järvamaa lavalaudadele) olid sel korral jõudnud paljud tuntud järvamaalased. Mikk ja Mirjam Dede oma imeliste lauluhäältega, Lauri Lugu oli kaasa toonud liigutavad laulud päris omast südamest. Puhkpillikvintett Rewal Wind, mille kooosseisus Meelika Mikson (Välimäe) kohe voolas laval! Saksofonist Keio Vutt oli täpselt selline nagu peab üks saksofonist olema. Vokaalansambel Nagu Päris ABBA noorte hakkajate lauljatega – õde –vend Mattias ja Eva – Britta Saar, Paula Kivimäe ja Kaarel (?)- tõstis ka noorte lauljate lati kõrgemale. Vokaalansambel Vox Spirituosa , Järvamaa kultuuripreemia laureaat suutis endiselt hinge sisse murda. Leevi Nielson ja Valdo Preema olid mõnusad ja vahetud! Showtrupp Showstoppers ja Kristin Pukka – väga uudne, energiline ja lahe lähenemine Eesti rahvuskultuurile ja rahvatantsule, kohe nagu säde oli saali lahti lastud. Kõik selle sidus omavahel kenasti, pidulikult ja samas sundimatult kokku õhtu juht Andres Mähar, esitades lisaks ka Järvamaalt pärit luuletajate luulet. Järvamaa Ühendatud Positekoori, Mikk Dede ja Lauri Lugu poolt lõpetuseks esitatud, kõikidele eestimaalastele tuntud „Palve“ aga andis sellele kontserdile suurepäerase finaali. Aplaus ei tahtnud ja ei tahtnud lõppeda, rahvas oli saalis püsti. Kõik olid oma hinges jõudnud koju sest süda oli rahul, sisemine laul oli valla päästetud. See kontsert oli nagu kevadine lumesula kogunedes järjest suuremaks veevooks ja murdes siis lõpuks ennast kammitsaist valla.

Aga kes siis tegi, kes selle pidupäeva nii kauniks köitis? Selle väärt elamuse pakkus Türi Kultuurimaja kollektiiv. Nemad koos suutsid panna välja selle hingejõu ja vaimuväe millega tesitegi hing laulma panna. Sellised asjad vajavad tugevat eestvedajat- kava kokkupanijaks ja sellele hinge andjaks oli Türi Kultuurimaja kunstiline juht Ave Avamere. Au ja kiitus talle! Suur tänu kõigile kontsert-aktuse esinejatele ja organiseerijatele pühendumise eest – te kinkisite Järvamaa inimestele tõelise pidupäeva!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles