Presidendi vastuvõtul jagus südamlikkust

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnne ja Olev Põllumets
Õnne ja Olev Põllumets Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Prandi külavanema Õnne Põllumetsa nädalavahetus kulges ühelt vastuvõtult teisele. Eilseks oli ta jõudnud end siiski juba välja puhata. «Tegelikult see polnudki väsitav, ikka nauditav,» sõnas ta.

Vastuvõttude nädalavahetus algas reedega, kui Õnne Põllumets võttis Prandi külarahva nimel Koigi vallavanemalt ja volikogu esimehelt vastu aasta küla tiitli.

Laupäev algas aga vara: lõunaks tuli jõuda Kadriorgu president Toomas Hendrik Ilveselt riiklikku teenetemärki vastu võtma. Põllumets meenutas, kuidas iga väiksema nurga pealgi oli keegi juhatamas, kuhu minna.

Laupäeva õhtul jõudis Õnne Põllumets koos abikaasa Oleviga ka Paide kultuurikeskuses olnud vabariigi aastapäeva vastuvõtule.

Pühapäeval tuli jälle Tallinna sõita, seekord Estonia kontserdisaali, kus ligi tuhande külalise seas oli ka järvalasi. Näiteks maavanem Tiina Oraste, sportlane Grit Šadeiko ning Kalamatsi Meierei omanikud Aita Mets ja Jaan Raudkivi-Laiman. Järvamaalt pärit riigikogu liikmetest käisid presidendi vastuvõtul Tõnis Kõiv ja Sven Mikser.

Kõik suurde kontserdisaali ei mahtunud, osa külalisi vaatas kontserti ja kuulas presidendi kõnet Sinisest ja Valgest saalist ning Talveaiast.

Õnne Põllumets koos veel ligi kahesaja külalisega oli Sinises saalis, sealsamas, kus Jüri Luik ja Tanel Padar. Vahetult nende laua lähedal tegi ETV külalistega intervjuusid. «Seal saalis oli väga mõnus ja hubane, saime kaetud laua taga istuda,» sõnas ta.

Vastuvõttu tervikuna kirjeldab nii tema kui ka Kalamatsi meierei meister Aita Mets kui väga pidulikku, südamlikku, ilusat ja sooja. «Tavainimene satub ju sellisesse kohta väga harva, hea, kui kord elu jooksul,» väärtustab Põllumets kogemust.

Kontsert võlus järvalasi oma piduliku lihtsusega. Prandi külavanem Õnne Põllumets ei nõustu arvamusega, justkui oleks kontsertetendus olnud kurvavõitu, vaid kiidab hoopis laste kasutamist.

Suupistedki said järvalastelt kiita. Ühe soolase suupiste valmistamisel oli kasutatud Kalamatsi meierei toodangut.

Õnne Põllumetsal jagus häid sõnu ka korraldusküljele. «Kui meie kella viie paiku kohale jõudsime, siis küünlad juba põlesid, sõdurid olid valvel ja kõik oli külaliste tulekuks valmis,» ütles ta.

Et kätlemise aeg oli väga pikk, oli Põllumetsa meelest hea mõte lasta rahvas presidendi juurde saalide kaupa. Nii ei pidanud keegi pikalt ootama.

Kätlemistseremooniat jääb Õnne ja Olev Põllumetsale meenutama põgus vestlus presidendiga. Õnne kasutas võimalust soovida presidendile head vabariigi aastapäeva kogu Prandi rahva poolt. «Ega ma seal ennast esindanud, ikka tervet küla,» põhjendas ta.

Koju, Prandi külla jõudis Õnne Põllumets pool tundi pärast südaööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles