Esikohavääriline uurimus tõi vaba pääsu ülikooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ajalooõpetajate seltsi õpilasuurimuste võistluse «Minu Eesti» lõppkonverentsil võttis minister Tõnis Lukaselt gümnaasiumiastme peapreemia vastu Paide ühisgümnaasiumi XI klassi õpilane Ründo Mülts.
Eesti ajalooõpetajate seltsi õpilasuurimuste võistluse «Minu Eesti» lõppkonverentsil võttis minister Tõnis Lukaselt gümnaasiumiastme peapreemia vastu Paide ühisgümnaasiumi XI klassi õpilane Ründo Mülts. Foto: Erakogu

Eelmisel laupäeval Tartus haridusministeeriumis kümnenda Eesti ajalooõpetajate seltsi õpilasuurimuste võistluse «Minu Eesti» lõppkonverentsil saatis edu Paide koolinoort.

Gümnaasiumiastmes tunnistas žürii parimaks Paide ühisgümnaasiumi XI klassi õpilase Ründo Mültsi 85-leheküljelise uurimuse «Pöördelised sündmused minu kodukohas Päinurmes 1939–1950» (juhendaja Ants Hiiemaa).

Esikoht tähendab 3000kroonist peapreemiat  ja võimalust  pääseda pärast gümnaasiumi lõpetamist konkursivabalt Tartu Ülikooli.
Ründo Mülts ütles, et esikoht on talle küllaltki suur saavutus, sest juba materjalide otsimine võttis kaua aega: uurimusele kulus tal pool aastat. «Tuli üles otsida inimesed, kes mäletavad neid sündmusi,» selgitas ta. «Enamik materjale pärinevad suulistest allikatest.»  
Ründo ütles, et pääs Tartu Ülikooli on väärtuslik auhind, sest ta soovib nagunii minna sinna ajalugu õppima.
Ajalooõpetaja Ants Hiiemaa hinnangul on Ründo Mülts eriline õpilane. «Varem pole mul nii sügava ajaloohuviga õpilasi olnud,» märkis ta.

Ründo tunnustuseks ütles Hiiemaa, et uurimus valmis tal enamjaolt iseseisvalt. «Koos vaatasime üle teemade jaotuse ja peatükkide pealkirjad,» selgitas ta. «Ründo on kodukoha fänn ja selle ajalugu rasketel aastatel põhjalikult uurinud – see teebki töö eriliseks.»
Hiiemaa teada tahab Ründo teha uurimuse juurde Päinurme inimestest filmi, Leader-programmile on nad esitanud rahataotluse, et avaldada materjal raamatuna. «Mahult ja materjali hulgalt, mis ta on läbi uurinud, annab töö ülikooli lõputöö väärtuse välja kindlasti,» lausus ta.

Ründo ühe ja nii sügava huvi põhjal on Hiiemaa kindel, et eks ta üks tulevane ajaloolane või õppejõud ole.
Järvamaalt oli ajalooõpetajate seltsi võistlusel veel kaks tööd: Laupa põhikooli õpilase Keidi Kalda töö «Kuni su küla elab...» (juhendaja  Kaidi Laur) ja Paide ühisgümnaasiumi õpilase Kaidi Peter­kopi töö «Paide lihatööstuse ajalugu» (juhendaja Marge Kannel).
Tänavu oli võistlemas 85 uurimust gümnaasiumidest ja 54 põhikoolidest. Õpilaste ajaloouurimuste võistlust  korraldab Eesti ajalooõpetajate selts koos Körberi sihtasutusega Hamburgist.

RÜNDO MÜLTS
On asutanud Päinurme oma ajaloomuuseumi. Eesti noorima eramuuseumi pidajana pälvis 2008 detsembris hea eeskuju tiitli ja 20 000 kr preemiat. Muuseumi on külastanud ka president Toomas Hendrik Ilves.
Konkursi «Aasta tegu 2008» nominent.
Oli kutsutud vabariigi aastapäeva puhul presidendi vastuvõtule. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles