Teater kompab ühisköögi piire

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Heigo Teder

Reedel esietendus Võsu rannaklubis Rakvere teatri lavastus «Köök/keittiö», mis toob kokku Eesti ja Soome näitlejad kolmest teatrist.

Mis juhtub, kui ühte ruumi satuvad kokku kahe geograafiliselt lähestikku elava, kuid erineva ühiskonnaga rahvuse esindajad? Võsule kerkivas köögis kohtuvad eestlaste ja soomlaste arusaamad elust, teineteisest ja tööst.

Lavastus ei toetu konkreetsele alustekstile, vaid on sündinud trupiliikmete aruteludest ja vaidlustest. Ka lavaruum – köök saab igal etendusel trupi käe all uue ja ootamatu kuju.

Paidest pärit lavastaja Andres Noormets sõnas, et nad on alustanud sellest, et analüüsida Eesti ja Soome vahelist ruumi. «Aga võibolla on see lavastus hoopis Euroopa Liidu ja muu maailma suhetest, sellest Euroopa ühis­köögist. Aga võibolla millestki veel laiemast – kui olla mingil hetkel väga kitsas ja isiklik, aga olla seda ausalt ja varjamatult, siis tahes-tahtmata tõmbab see kaasa laiemad teemad, mida tegemisel ise ei tajugi,» arutles ta.

«Köök/keittiöt» mängitakse Eestis sel suvel 21. juunist 14. juulini Võsu rannaklubis. Järgneval sügistalvel on ees etendused Soomes.

Neil, kes lavastust vaatama tulevad, ei tasu karta, et keeleoskusest vajaka jääb – lavastus on eesti- ja soomekeelne, kuid suuresti tegevuslik.

Lavastas Andres Noormets, trupis teevad kaasa Hannu Salminen ja Antti Mankonen Soomest ning Anneli Rahkema ja Peeter Rästas Eestist.

Tegemist on rahvusvahelise koostööprojektiga, milles lisaks Rakvere teatrile osalevad Tampere teater Telakka ja Lahti teater Vanha Juko Soomest. Kolm teatrit toovad välja kolm erinevat lavastust, milles osaleb näitlejaid kõigist teatritest. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles