9.-15. juuni

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Lõppenud nädalal põhjustas Kesk-Euroopast aeglaselt kirdesse suunduv tsüklon palju sademeid. Neljapäeva ja reede jooksul sadas suuremal osal Eestist maha rohkem kui kuunorm, mõnes vaatlusjaamas on juuni norm juba ületatud.

Tsükloni põhjakaare tuultega lääneservas langesid ka temperatuurid aastaaja kohta ebatavaliselt madalale.
Lähipäevad pakuvad sajule lisa. Teisipäeval on Eesti kohal väheaktiivne madalrõhulohk. Kohati sajab, sooja on öösel 7-12 ja päeval 17-22 kraadi. Kohati on oodata vähest hoovihma, puhub lõunakaaretuul 2-5 m/s.
Kolmapäeval liigub uus ja aktiivsem tsüklon Taani väinade kohalt kirdesse. Algul soe ja hiljem ka külm front liigub ööpäeva jooksul üle Eesti.

Öösel on peamiselt kuiv ja päeval sagedaste hoovihmadega ilm, sooja öösel 9-24 ja 18-23, Kagu-Eestis pikemate selgimiste korral kuni 25 kraadi.
Lõunakaare tuul tugevneb 5-10 meeetrini sekundis ja pöördub õhtuks läände. Neljapäeval ulatub kagust Eesti kohale nõrk kõrgrõhuhari. Tuul puhub peamiselt lõunakaarest 2-5 m/s, ilm on vahelduva pilvisusega ja kohati võib hoovihma tulla. Sooja öösel 8-13 ja päeval 18-23 kraadi.
Reedel on oodata juba uut tsüklonit, mis liigub mööda sissetallatud rada. Reede öösel on vahelduva pilvisusega taevaga sooja 10-25 kraadi, päeval 17-22 kraadi. Tuul lõunast 3 - 6 m/s.

Õhtu poole alates Lääne-Eestist pilvisus tiheneb, tuul tugevneb ja hakkab sadama vihma, võib tulla äikest ja tugevaid vihmahooge.
Sadu hakkab hommiku poole järk-järgult nõrgenema, kuid kestab veel ka suurema osa laupäevast. Nagu läinud nädala saju puhul, järgneb ka nüüd jahenemine: laupäeva päeval on oodata vaid 9-13 kraadi, mis ei erine oluliselt öisest soojast. Tuul puhub läänekaarest 3-6 m/s.
Mudelid ennustavad, et see madalrõhkkond jääb Läänemere ja Skandinaavia lõunaosa kohal väheliikuvaks, nihkudes arvatavasti esmaspäevaks Lõuna-Soome kohale.

Eesti jääb pühapäevaks madal- ja kõrgrõhkkonna piirimaile. Sooja on oodata öösel 3-8 kraadi (sisemaal maapinnal taas öökülmaoht) ja päeval 13-18, esmaspäeval Kagu-Eestis kuni 21 kraadi.
Puhub läänekaarte tuul 2-5 m/s. Ilm on vahelduva pilvisusega, peamiselt Põhja-Eestis üksikuid vihmahooge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles