Treener: Ärge õpetage lastele abitust!

Tiit Reinberg
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Alt
Tarmo Alt Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Treener Tarmo Alt postitas oma Facebooki lehele üleskutse lastevanematele, millele nad võiks oma võsukesi kasvatades tähelepanu pöörata.

Lõpetasin just lastelaagri ja annaks mõned aina rohkem enda peas kummitavad soovitused:

1. Rääkige lastega rohkem!

2. Pange nad vastutama enda ja ümbruse eest!

3. Ajage neid rohkem õue – las mängivad PÄRIS lastemänge, sealt õpivad nad rohkem reaalseks eluks vajalikku.

4. Andke lastele võimalus/kohustus teha REGULAARSELT (mitte ühekordselt nn projekti korras) erinevaid töid (koristamine, niitmine, nõude pesemine, kartulite koorimine jne). Teadmine, et töö vajab tegemist, peab olema harjumus, mitte karistus!

5. 8aastane laps PEAB olema võimeline oma asju (riideid) kokku panema, voodit korrastama, lauda ja põrandat pühkima ning omama muid samalaadseid elementaarseid oskusi. Neid saab hästi omandada, kui need ongi kodus lapse igapäevased kohustused. See on tema panus perekonnas.

6. Ärge õpetage lapsele abitust, ei ole vaja kiidelda oma lapse nõrkustega kui millegi eripärasega, vaid aidata tal nendest üle olla.

7. Arvuti on küll tänapäeva elu oluline osa, kuid ikkagi – VÄHEM ARVUTIT, ROHKEM ELU!

8. Õpetage laps otse oma sõpradega suhtlema – ei ole vaja üksteise kõrval istudes teineteisele SMS-e saata.

9. Toredaid asju on tore teha, aga ka paljud HETKEL mitte meeldivad toimetused TULEB ära teha!

10. Kasutage julgemalt sõna PEAB! Ei ole vaja lapsele tekitada arusaamist, et toimub ainult see, mis talle meeldivaks räägitakse. Kohati on lihtsalt nii, et PEAB!!! ja peab kohe ning ilma pikema jututa!

11. Hoidke võimaluse piires laps eemale labasustest, mida võib kohata paljudes kohtades (jackass jms) ja selgitage, mis on nalja ja labasuse vahe.

12. Lõpetan nüüd targutamise ja mõtlen, kuidas oma lapsega hakkama saada......

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles