Shanty festival kuivas kokku

Terje Toomistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainus välisesineja Jock Tamson’s Bairns Šotimaalt oli sunnitud alustama oma etteastet pooltühjadele pingiridadele.
Ainus välisesineja Jock Tamson’s Bairns Šotimaalt oli sunnitud alustama oma etteastet pooltühjadele pingiridadele. Foto: Terje Toomistu

Laupäeval Vallimäel peetud muusikafestival Paide Shanty on viie aastaga mitmepäevasest üritusest üheõhtuseks kontserdiks kahanenud.

Kaugete välisesinejate ja rohke tegevusega järveäärsest festivalist on juubeliaastaks alles jäänud vaid kontsertõhtu Paide Vallimäel, kus astus üles vaid üks välisesineja.
Linnarahva vähene huvi kummitas üritust ka sel aastal, kuigi õhtu jooksul müüdi kokku ligi 600 piletit.
Ansamblid kihutasid kahe linna vahel
Kontserdikülastaja Varje Vürst imestas, et kuigi ta lunastas pääsme 15 minutit enne ürituse algust, oli ta alles kolmas piletiostja. «Kihvtid esinejad tulevad koju kätte. Inimesed on aga mugavad ega viitsi kodust välja tulla,» ütles ta.
Ainus välisesineja Jock Tamson’s Bairns Šotimaalt astus laval üles esimesena. Paraku oli ta sunnitud alustama oma etteastet pooltühjadele pingiridadele.
Bändi kitarrist Rod Patterson jäi vaatamata sellele, et keegi lava ette tantsima ei tulnud, kontserdiga rahule. «Me mõistame seda,» ütles ta. «Meie muusika on teile võõras ja võib–olla ei oska inimesed nende rütmide järgi tantsida.»
Kohe peale etteastet kihutas bänd edasi Haapsallu, et anda teine kontsert. «Kaks tundi sõitu on pikk teekond,» lausus ta. «Loomulikult oleks parem, kui ei peaks sõitma, aga tahame võtta oma Eestis oleku ajast maksimumi ja anda võimalikult palju kontserte.»
Ka eelmisel aastal liikusid esinejad kahe tegevuspäeva järel Paidest Haapsallu. Sel aastal toimusid kontserdid mõlemas linnas samal ajal ja suur osa esinejaid oli sunnitud sõitma kahe linna vahet.
Peep Raun ansamblist Zorbas ütles, et neid sõit ei häiri. «Teadsime seda juba ammu ja andsime vastava nõusoleku,» ütles ta. «Muidu siia kanti ei satuks, oleme aga huvitatud erinevates maakondades esinemisest.»
Ansambel ise torkas teiste seas silma oma kaasahaaravusega. Nimelt mängib Zorbas kreeka muusikat. Kontserdi ajal õpetas Peep Raun publikule lihtsama kreeka tantsugi selgeks.
Raun ütles, et kreeka muusikat teevad nad just seepärast, et on avastanud selles seose Eesti inimese tunnetusega. «Kreeklastele, nagu ka meile, on omane talitsetud kirg, mis mängiti hästi välja näiteks jalgpalli meistrivõistlustel,» selgitas ta.
Panustati rohkem Eesti esinejatele
Suurim Shanty fänn Harri Aarde Türilt erines sellelgi aastal teistest omalaadse särgiga, kuhu on tikitud peaaegu kõikide Shanty välisesinejate autogrammid esimesest festivalist alates.
Aarde tunnistas, et on ürituses pisut pettunud. «Kahepäevane pidu järve ääres oli kihvtim. Shanty on töö– ja merelaulude festival, aga nüüd pole järvegi näha,» kurtis ta.
Aarde nentis, et Shanty jääb aasta–aastalt järjest väiksemaks. «Isegi korraldajaid pole enam kohal,» sõnas ta.
Sel korral täienes Aarde särk tema kurvastuseks ainult ühe bändi autogrammide võrra. «Näiteks rootslased, kes Haapsalus esinevad, siia ei tule,» märkis ta.
Ometi tunnistas Aarde, et kõla on Vallimäe korralikul laval tunduvalt parem kui järve ääres, kus heli laiali hajus.
Ürituse korraldaja Hanno Pevkur jäi üritusega rahule nii publiku arvult kui esinejate valikult.  «Sel aastal panustasime rohkem Eesti esinejatele. Vaatasime, kuidas selline asi võiks mõjuda,» sõnas ta.
Seda, kas Shanty ka järgmisel aastal toimub, Pevkur praegu veel öelda ei osanud. «Otsus tuleb langetada sügisel, kui oleme läbi rääkinud suuremate toetajatega,» selgitas ta.
Pevkur oli üllatunud, et Haapsalus käis kontserdil sama palju inimesi kui Paides. Haapsallu kolimine Shanty festivali siiski ei ähvarda. «Shanty oli, on ja jääb Paide ürituseks,» ütles ta. «Haapsalus toimuvad merepäevad,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles