Tapa kogudus loovutab oma õpetaja Paidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide koguduse uus diakonõpetaja Algur Kaerma askeldas eile veel oma koduaias Tapal, kuid plaanib sügiseks koos perega Paidesse kolida.
Paide koguduse uus diakonõpetaja Algur Kaerma askeldas eile veel oma koduaias Tapal, kuid plaanib sügiseks koos perega Paidesse kolida. Foto: Tairo Lutter

Üleeile määras Eesti Evangeelse Luteri Kiriku (EELK) konsistoorium Paide koguduse diakonõpetajaks seni Tapa Jakobi ja Tamsalu Lunastaja kogudust teeninud Algur Kaerma.

Kaerma ütles, et enne laste kooliaasta lõppu ta perega Paidesse ei koli. «Hakkan Tapalt Paidesse käima, loodan seni jagada vastutust ja valvet teiste ametivendadega,» lausus ta.

Üks koht ammendub ajapikku

Tapalt äramineku põhjusena nimetas Kaerma pikka töötatud aega. «Praegu jookseb 17. aasta ja mul pole õnnestunud uudseid meetodeid koguduse kui organisatsiooni arengus täies jõus rakendada,» tunnistas ta.

Kaerma lausus, et kui ta perega 1989. aastal Tapale kolis, oli perestroika lõpp, rahva poliitilise väljaastumise ajajärk. «Pastoraat oli räämas, juhatus laiali jooksnud ja koguduse töö langes pere õlule. Pühapäevakool oli meie elu– ja magamistoas,» meenutas ta.

Aga nüüd, kui olukord on tunduvalt paranenud, ei näe Kaerma võimalust midagi põhjalikult muuta. Paides tahab Kaerma alustada uute inimeste ja mõtetega, suurt tuge loodab ta leida koguduse juhatuselt, kes pakkus välja mõtteid, mis ühtisid tema omadega.

Kaerma pere kolimisega Järvamaale ja saamisega Paide kodanikeks lõpeb ka tema  töö Tapa linnavolikogu esimehena. «Seadus lihtsalt ei lubaks seda,» märkis isamaaliitlane Kaerma.

Ka on Kaerma mõelnud poliitikast sootuks tagasi tõmbuda. Kuni 1. septembrini loodab ta end veel kahe koha vahel jagada. «Kõigepealt tuleb koalitsioonipartneritega nõu pidada, siis tuleb otsus, lähtudes koormusest,» selgitas ta. «Pole mõeldav, et käin vaid volikogu istungitel ja saan selle eest tasu.»

Kaerma esimene eelistus on siiski uus kogudus ja selle elu ülesehitus.

Sama loodab ka Paide Püha Risti koguduse juhatuse esimees Olaf Lääne. «Ootame Kaermat siia suurte lootustega, sest tal on pikaajalised õpetajakogemused,» lausus ta.
«Loodame, et ta ka siinse koguduse elu edasi viib, toob juurde nooremat rahvast.»

Väikesest kogudusest peaks saama suur

Ettepaneku konsistooriumile ehk kirikuvalitsusele määrata diakonõpetaja Algur Kaerma Paidesse tegi lähtuvalt Kaerma enda soovist Järva praost Teet Hanschmidt. 

15. aprillist on Kaerma määratud teenima Tapa ja Tamsalu asemel Paide Püha Risti kogudust. «Läbirääkimised ja kogu määramine on kestnud ligi aasta, Paides on olnud probleeme talle sobiva elamise leidmisega,» selgitas Hanschmidt.

Eluasememure peaks murduma, kui  välisabi toel tehakse pastoraadis põhjalik remont.
«Saksamaalt toetab ligi 220 000 krooni nõudvat remonti Martin Luther Bund,» märkis ta.
Et uue kirikuõpetaja perekond on lasterikas, saab kogu pastoraadimajast Kaerma pere uus kodu, koguduse kantselei hakkab tööle kõrvalmajas.

Hanschmidt avaldas lootust, et sügisest on Kaerma koos perega Paides. Juba eelmise aasta lõpust hakkas Kaerma Paides teenistusi läbi viima, teiste hulgas ka jõulujumalateenistuse. «Seni abistas mind Paides diakon Jaanus Klaas, kes peaks lõpetama juunis pastoraalseminari ja saama õpetajaks. Loodan, et ta jääb edasi praostkonda,» ütles ta.

Paide Püha Risti kogudusel on Hanschmidti ütlust mööda ligi 300 liiget, aktiivseid tegevliikmeid poole vähem. Tapa kogudus on Paide omast poole suurem. «Loodan, et Kaerma suudab väikesest kogudusest teha suure,» sõnas ta.

Järva praostkonda kuuluvale Tapa kogudusele uut õpetajat leida on Hanschmidti kui praosti kohus, seni teenib ta kogudust ise.

TEAVE
Algur Kaerma on sündinud 16. mail 1962 Rakveres.
Õpib EEKL Usuteaduse Instituudis usuteadust.
Tapa linnavolikogu esimees ja 1989. aastast EELK Tapa Jakobi koguduse õpetaja.
Kõneleb lisaks eesti keelele saksa, soome, vene, inglise, taani ja prantsuse keelt.
Isamaaliidu liige.
Peres kasvab seitse last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles