Lehtset lämmatasid aromaatsed süsivesinikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel reedel Lehtsest võetud õhuproovid näitasid, et aromaatsete süsivesinike sisaldus õhus oli neli korda lubatust suurem.

Keskkonnainspektsiooni töötajad võtsid Lehtse vana katlamaja juurest õhuproove samal päeval ja saatsid need keskkonnauuringute keskusse.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul andis teada, et alustati väärteomenetlust ja tööd on praegu peatatud, sest pole selge, mis ainega on tegemist.

«Õhuanalüüsid näitasid, et ühes proovis oli aromaatsete süsivesinike sisaldus 0,8 milligrammi kuupmeetri kohta, norm on 0,2 milligrammi, ning alifaatsete süsivesinike sisaldus 5,4 milligrammi kuupmeetri kohta, norm on  5,0 milligrammi,» ütles ta.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Agnes Jürgens tunnistas, et
Tervisekaitseinspektsioonil (TKI) pole võimalik anda ühest hinnangut, kui suur oli tolle õhusaaste tagajärjel oht inimeste tervisele, sest mõõtmised tehti TKI andmetel päev pärast juhtunut. «Ei ole teada, kui kaua ja kui suures koguses keemilisi ühendeid sisse hingati,» lisas ta.

Jürgens märkis, et saadud andmete põhjal võib TKI väita, et tegemist oli masuudi ja bensiini segust õhku paiskunud keemiliste ühenditega.

Ülemäärastes kogustes sissehingatuna põhjustavad need inimestel peavalu, iiveldust, tähelepanu ja töövõime langust, väsimust, hingamisraskusi eeskätt tundlikumatel inimestel, nagu kroonilised haiged, astmaatikud, väikesed lapsed. «Loodetavasti polnud keemiliste ühendite kogused nii suured, et võiks kaasneda pikaajaline toime inimeste tervisele,» ütles Jürgens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles