Balsink kõigub pankroti äärel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balsingi tegevjuhil Valter Koltsinil pole enam võimalik lihatööstuse Paide kaupluseletil vorstivanikuid sõrmitseda, sest paneb ameti maha ja pood on kauba puudusel suletud.
Balsingi tegevjuhil Valter Koltsinil pole enam võimalik lihatööstuse Paide kaupluseletil vorstivanikuid sõrmitseda, sest paneb ameti maha ja pood on kauba puudusel suletud. Foto: Andrus Eesmaa

Mitu nädalat on nii Türi kui ka Paide inimesed pidanud minema pettunult tagasi Balsingi kaupluse suletud ukse tagant, sest lihatööstust ähvardab pankrot.

Sügisel oleks Balsingi vorstivormijal Sirje Sepal täitunud kümme aastat tööd Balsingis. Eile ei osanud ta öelda, kas tema töökoht sügiseni ikka alles on. «Olukord on nutune ja paistab, et paremaks ei lähe, vaid hoopis põhja poole,» ütles ta.

Raha liha osta napib

Sepa teada polevat maakonna suurimal lihatööstusel raha osta liha, millest vorsti ja sinki valmistada. Ka on Sepal saamata märtsi töötasu. «Raamatupidamisest soovitati hakata uut töökohta otsima, aga midagi täpsemat pole ülemused öelnud, tuleb aprilli lõpp ära oodata, siis saavat nad asjasse rohkem selgust,» selgitas ta.

Koondamisest pole Sepa kinnitust mööda küll juttu olnud, samuti pole töölisi saadetud sundpuhkusele.

Kõigi nende aastate jooksul, mil Sepp on Balsingis töötanud, on ta näinud nii paremaid kui halvemaid aegu.  «Aasta algul on tavaline, et meil kogu aeg tööd ei ole, enne jaanipäeva oleme vastupidi pool ööd päevale otsa rabelenud,» lausus ta. «Aga nii armetu kui nüüd pole olukord veel kunagi olnud.»

Uut töökohta leida pole Kaalepis elaval Sepal kerge. «Suurem osa lihatööstuse töötajaist on nooremapoolsed, neil on lihtsam. Aga kes see keskealist ikka tahab ja maakohas pole tööd,» kurtis ta.

Juba aasta algusest on tööst eemal olnud kolm ja pool aastat Balsinki juhtinud Valter Koltsin. «Mul oli saamata nelja aasta puhkus ja kokkuleppel firma omanikega lahkun mais üldse sellelt töölt, oma firma on laokile jäänud,» tunnistas ta.

Põhjusena, miks Balsinki ähvardab pankrot, nimetas Koltsin eelkõige makseraskusi, mille on tinginud tooraine kallinemine, turu kaotus, euronormide täitmine. «Kui mõni aeg tagasi tuli maksta sealiha kilost 15, siis praegu juba 32 krooni. Kuid lõpptoodangu hinda kaks korda tõsta pole võimalik,» selgitas ta.

Koltsini meelest võib Balsink veel uuesti jalule tõusta, kui omanikud leiavad investeeringuteks raha. «Minu teada on omanikud leidnud Balsingile saneerija, kes peab ettevõtte jalule aitama,» lisas ta.

Balsingi juhatuse esimees, üks firma neljast omanikust Andres Rang polnud nõus lihatööstuse olukorrast rääkima, väites, et tal pole midagi öelda. «Kõik inimesed on praegu tööl, teeme teenustööd ja otsime võimalusi tootmist jätkata,» kinnitas ta.

Ka on seetõttu küsimärgi all mõlema kaupluse avamine.

28. aprillil on Rapla maakohtus pankrotiistung, pankrotiavalduse esitas Rangi ütlust mööda tarnija, kelleks Rapla maakohtu antud teabe järgi osutus Läänemaal asuvat Sinalepa Lihameistrid OÜd omav AS Velastu.

Kui suure summa ja mis ajast Balsink Velastule võlgneb, seda Velastu omanikud ei öelnud.

Võlasumma suurus ulatub miljonitesse

Rapla maakohtu ajutiseks pankrotihalduriks määratud Maie Klemmer ütles, et kohus algatas 28. märtsil Balsingi pankrotimenetluse Velastu avalduse põhjal.

Enne seda tuli 25. jaanuaril nendelt pankrotihoiatus. «Velastu esitatud nõude suurus on 420 293 krooni ja 70 senti, mis käib ajavahemiku 29. oktoober 2004 kuni 10. jaanuar 2005 kohta,» selgitas ta.

Klemmeri ütlust mööda tunnistas Balsink võlgnevust ja soovis summat tagasi maksta osade kaupa, millega Velastu polnud nõus. Kohtuistungil peaks selguma, kas Balsink kuulutatakse pankrotis olevaks või mitte.

Maksu– ja tolliameti Lääne maksukeskuse sissenõudmise osakonna vanemspetsialist Hillar Hürenen ütles, et Balsingi makseraskused algasid 2000. aastal, kui ettevõte sattus maksuvõlglaste nimekirja. «Seal on ta olnud tänaseni, vahepeal on võlgu ajatatud, kuid Balsink pole suutnud neid tasuda ja uued on järjest juurde tulnud,» selgitas ta.
Põhiline on olnud sotsiaalmaksuvõlg.

18. aprillil küündis Balsingi maksuvõlg 2 472 056 kroonini. Sellele lisandub intress 587 220, seega ulatub võlg üle kolme miljoni krooni. «Kõige suurem on Balsingi sotsiaalmaksu võlg, see on 1,5 miljonit,» lausus Hürenen. «Käibemaksu on ta 0,5 ja üksikisiku tulumaksu ligi 0,4 miljonit krooni võlgu. Neile summadele lisandub mõistagi intress.»

TEAVE
Balsink AS alustas tööd Albu vallas Kaalepis 1993. aastal. Endise Paide lihakombinaadi ruumesse kolis lihatööstus üle 2000. aastal. Samal aastal avas Balsink Paides lihatööstuse juures kaupluse, 2003. aastal avas selle Türil. Töötajaid on 57.
Balsingi nõukogusse kuuluvad 14. jaanuarist 2002 Liivo Maruste ning Venemaal elavad aktsionärid Aleksander Serychkov ja Oleg Politov, aktsiate omanik on ka Andres Rang.
Allikas: Balsink, AS Krediidiinfo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles