Mõrvalugu leidis lõpuks lahenduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast mitmeaastast kohtumenetlust Järva maakohtus jõudis lõpule Toivo Muuga, Heldur Jaagumanni ja Raivo Rudi kriminaalasi, mis oli seotud tapmise ja võõra vara hävitamisega.

Prokurör Merike Lugna süüdistas 41aastast türilast Toivo Muugat vara tahtlikus hävitamises, kuritahtlikus huligaansuses, tulirelva ebaseaduslikus omandamises ja kasutamises ning  tahtlikus tapmises.

Kurjategija paturegister venis pikaks

Novembris 2001 õhtul viskas Muuga Türil kiviga puruks firmajuhile kuuluva sõiduauto tagaklaasi, valas   salongi bensiini, viskas sinna automaadipadruneid ja pani tikust põlema.

Põlenguga tekkinud kahju oli 153 000 krooni, selle nõudis Muugalt tsiviilhagina sisse Ergo Kindlustus.

Muuga kuriteod sellega veel ei lõppenud. Aprillis 2002 sisenes ta Türi kesklinnas redeliga Viljandi 10 hoonesse ja pani pööningul põlema seal olnud pappkastid.

Nädal hiljem läks Muuga koos Heldur Jaagumanniga uuesti sama maja juurde, kuhu nad vedasid puukaste ja autokumme ning tassisid need teisele korrusele.

Südaöö paiku helistas varem kokkulepitud plaani kohaselt Jaagumannile Raivo Rudi, kes teatas, et olukord on süütamiseks soodne.

Muugale pandi süüks, et ta viskas 2001. aasta detsembris Türil  silikaatkividega puruks eramu akna, rikkudes nii isiku rahu ja hävitades 1650 krooni eest võõrast vara. Aprillis 2002 viskas Muuga Türil Raivo Rudi elukoha hoovi Andres Mardo valmistatud lõhkepaketi.

Muuga omastas ebaseaduslikult revolvri Arminus, kandis ja kasutas seda 25. aprillil 2002 Andres Mardo tapmiseks ning hoidis enda käes kuni vahistamiseni. Politseinikud  leidsid Muuga elukohast erineva kaliibriga padruneid, millega too rikkus relvaseadust.

Juurdlus tuvastas, et Muuga tappis Andres Mardo  25. aprillil 2002 tahtlikult  isiklike suhete pinnal tekkinud vihavaenust Türil Telliskivi 7 köögis. Ta tulistas Mardot revolvrist kõhtu, vigastus põhjustas surma.

Muuga lõi Mardole ka neli korda noaga selga, mis elupuhuste vigastuste korral kuuluksid üliraskete kehavigastuste hulka.

Paide EG 34aastast töölist Heldur Jaagumanni süüdistas kohus võõra vara tahtlikule hävitamisele kaasaaitamises. Samuti oli ta aidanud kaasa Mardo tahtlikule tapmisele.

Jaagumann meelitas Mardo oma telefonikõnega tapmiskohale ning aitas pärast kuritegu Muugal verest puhtaks pesta põranda, vedada laiba autosse, autost Lintsi jõe silla lähistel asuvale vanale maanteesillale  ja sealt vette visata.

Türil elavale 45aastasele Raivo Rudile pani prokurör Lugna süüks kuriteo organiseerimist, võõra vara tahtlikku hävitamist ja kuriteost mitteteatamist.

2002. aasta aprillis leppis Rudi Jaagumanni ja Muugaga kokku, et maksab neile 300 000 krooni, kui nad panevad Türi kesklinnas põlema Viljandi 10 maja.

Pakkus süütamiseks raketipüstolit, mida siiski ei kasutatud. Samuti hoolitses Rudi selle eest, et linnas ei liiguks sel ajal turva– ja politseipatrulle.

Selleks kutsus ta endale kuuluva turvafirma Swanto patrullid ja tol ööl patrullinud politseinikud enda kontorisse kohvi jooma. Siis teatas ta Jaagumannile nende kohalejõudmisest.

Rudile pandi süüks, et ta oli Mardo tapmisest teadlik, kuid jättis  õiguskaitseorganitele teatamata.

Kohtualune eitas süüd

Muuga ja Jaagumann tunnistasid ennast täielikult süüdi, Rudi mitte. Ta väitis, et kuulis Mardo tapmisest teistega samal ajal. Rudi püüdis eitada igasugust suhtlust Muugaga, kohtu arvates olid Rudi ütlused väheusutavad.

Tuginedes vaadeldud tõenditele, tunnistajate ütlustele, vaatluskoha protokollidele ja ekspertiisile, tegi Järva maakohus otsuse. Selles mõistis ta Muuga süüdi kõikides talle omistatud kuritegudes,  liitkaristuseks jäi 11 aastat vangistust.

Kohus mõistis Jaagumanni õigeks kuriteost osavõtus ja vara tahtlikus hävitamises. Karistuseks tapmisest osavõtu eest mõistis kohus talle viis aastat vangistust.

Et Jaagumanni tervislik seisund ei võimaldaks tal vangistust kanda, jääb vangistus tingimisi kohaldamata, kui ta kolmeaastase katseaja jooksul täidab talle pandud kontrollnõudeid.

Rudi süüks jäi vaid kuriteost mitteteatamine, mille eest kohus mõistis talle aasta vangistust tingimisi kaheaastase katseajaga.

Muugal ja Jaagumannil tuleb kahe peale tasuda ka 49 690  krooni tsiviilhagi katteks. Kohtuotsuse peale on süüdimõistetuil õigus edasi kaevata 15 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles