Kahtlased tehingud teevad muret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koigi vallavolikogu revisjonikomisjoni esimees Valdis Rikkinen on kõik Koigi Soojuses avastatud kahtlased tehingud protokolli kirja pannud, olukord paneb muretsema nii teda kui ka volikogu.
Koigi vallavolikogu revisjonikomisjoni esimees Valdis Rikkinen on kõik Koigi Soojuses avastatud kahtlased tehingud protokolli kirja pannud, olukord paneb muretsema nii teda kui ka volikogu. Foto: Andrus Eesmaa

Revisjon avastas Koigi Soojuses kahtlasi tehinguid, mis annab volikogule aluse avaldada umbusaldust abivallavanemale ja põhjustab ka vallavanema lahkumise.

Koigi Soojus on vallavalitsusele muret teinud pikka aega, valla allasutusena on selle hallata lisaks soojamajandusele ka elamud, vesi ja kanalisatsioon nii Koigis kui ka Päinurmes. 

Kui  2003. aastal asus Koigi abivallavanemana tööle Hannes Kadak, sai temast ka osaühingu Koigi Soojus juhataja, tegevdirektori ametis oli Igor Melnik.

Ettevõtte juhid maksid endale lisatasu

Et ettevõttel on rahamuresid, sellest andis märku eelmisel sügisel küsitud abi kütet osta ja osalt vanu võlgu tasuda. Toona eraldas vallavolikogu selleks 250 000 krooni.

Mõni kuu tagasi küsis nüüd juba Koigi Soojuse juhiks saanud Melnik vallalt uuesti raha. Seetõttu otsustaski volikogu saata ettevõttesse revisjonikomisjoni, et saada rahakasutuses selgust.

Valla revisjonikomisjoni esimees Valdis Rikkinen ütles, et vallavalitsus kui Koigi Soojuse üldkoosolek oleks võinud juba esimeste kahtluste ilmnemisel tellida kohale audiitori, kes vaataks üksipulgi läbi kõik raamatupidamisdokumendid ja annaks lähtuvalt tulemustest Koigi Soojuse juhtide tööle hinnangu. 

«Et tegemist on ikkagi eelmisel aastal tehtuga, vastutab  puuduste ees abivallavanem Kadak, mis sellest, et ta enam ettevõtet ei juhi,» selgitas Rikkinen.

Revisjoni käigus selgus kümmekond tehingut, mille puhul võiks kahtluse alla seada nende otstarbekuse. Rikkinen oli hinnangute andmisel tagasihoidlik. «Võib–olla on tegu lihtsalt Koigi Soojuse kui äriühingu ebakompetentse juhtimisega,» pakkus ta.

Nii näiteks leidus dokumentide hulgas tollase tegevjuhi Melniku 5. novembril 2004 väljaantud käskkiri maksta nii talle kui ka juhatajale Kadakule 2500 krooni lisatasu.

Küsitav oli Rikkineni meelest näiteks tehing, mille käigus ostis Koigi Soojus eraisikult ðamottkive poolteist korda kallima hinnaga, kui oleks saanud neid poest ostes. Selliseid ostu–müügitehinguid, mille juurest puudus makstud raha kohta tðekk, oli veelgi.

Kui suur võiks olla selliste tehingute tõttu tekkinud kahju, ei tahtnud Rikkinen öelda.
Kahtlasi tehinguid oli kümmekond, summad jäid 3000 ja  5000 krooni vahele. «Jutud sadadest tuhandetest pole tõesed, sest firma aastakäive on vaid 1,2 – 1,4 miljonit krooni,» selgitas ta.

Nii Melnikult kui Kadakult soovis revisjonikomisjon seletuskirja. Rikkineni teada väitis Kadak, et tema meelest on kõik tehtud õigesti.

Praegu on lahkunud ametist ka Igor Melnik, mis tähendab, et Koigi Soojus on ilma juhita.

Koigi vallavanem Margus Lääts tunnistas, et kirjutas volikogule lahkumisavalduse, mis on arutusel 12. mai  istungil. «Tervisega on mure, Koigi Soojusega ilmnenud probleemid on oma jälje jätnud,» põhjendas ta. «Sel talvel polnud kerge.»

Vald hakkab uut juhti otsima

Koigi abivallavanemana on Lääts töötanud 1990. aastast, vallavanemaks sai ta 2003. aastal. Vaid neli kuud enne kohalike omavalitsuste valimisi otsustas juunis 63aastaseks saav Lääts ametist tagasi astuda. Vallavalitsus on püüdnud leida lahendust ja otsinud Koigi Soojuse hallata olevatele tegevusaladele uusi tegijaid. See jääb ka uue vallavanema ülesandeks.

Nii kuulutas vallavalitsus välja konkursi soojamajanduse haldaja leidmiseks. Nelja kandidaadi seast valis komisjon osaühingu  Avoterm pakkumise. Volikogu otsustas  võtta pool miljonit krooni laenu.

«Kasutame seda raha kahe katlamaja konserveerimiseks, ümbruse koristuseks ja kokku neljale vabaks jäänud inimesele lõpparve maksmiseks,» selgitas Lääts.

Ta lisas, et laenust on kavas maksta ära nii üle 100 000 krooni ulatuv sotsiaalmaksuvõlg kui ka klientidele maksmata jäänud võlad, et uued tegijad saaksid alustada puhtalt kohalt.

Klientidele on Koigi Soojus Läätse andmetel võlgu ligi 300 000 krooni. Koigi Soojusel endal on saamata  300 000 krooni. Lääts kinnitas, et võetav poolemiljoniline laen ei suurenda oluliselt valla maksukoormust, võrreldes teiste maakonna valdadega on see üks väiksemaid.

Töö käib vallamajas selle kallal, et leida uus haldaja elamumajandusele ning veele ja kanalisatsioonile. «Sügiseks peavad olema moodustatud korteriühistud, sest ükski firma ei taha arveldada inimestega üksikult, vaid ikka ühistu kaudu,» ütles Lääts.  

Koigi vallavolikogu esimees Tõnu Traks selgitas, et volikogu otsustas avaldada Kadakule  umbusaldust kui vallavalitsuse liikmele, abivallavanema kohale jääb Kadak edasi. «Talle on antud aega vastata revisjonikomisjoni protokollile, mis temast saab edasi, selgub pärast juunis algavat põhjalikku auditeerimist,» ütles ta. Vallavanema kohale loodab Traks siiski leida inimese, kelle poolt on ka volikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles