Kivid ajasid maaomaniku ja tee–ehitajad tülli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi valla taluniku Virve Eespere maalt võetud kivid paistavad veel teepervest välja, kuid Turgel Grupp ei pea õigeks hakata neid üles kaevama, vaid pakub Eesperele  teisi kive vastu.
Türi valla taluniku Virve Eespere maalt võetud kivid paistavad veel teepervest välja, kuid Turgel Grupp ei pea õigeks hakata neid üles kaevama, vaid pakub Eesperele teisi kive vastu. Foto: Tiit Reinberg

Türi valla talunik kirjutas politseisse avalduse, et tema maalt on varastatud põllukive, ja nüüd nõuab ta süüdlaselt kivihunniku eest 15 000 krooni valuraha.

Türi valla Näsuvere küla talunik Virve Eespere ütles, et avastas aprilli keskel, et tema maal olevast sajaruutmeetriselt alalt on varastatud sinna kümne aasta jooksul kogutud maakivid. «Rääkisin sellest kohe oma konstaablile,» lisas ta.

Asenduskive talunik ei taha

Nüüd teab Eespere, et kivid varastas Turgel Grupp, kes parandas seal ligidal teed.

Eespere tunnistas, et Turgeli selline käitumine solvas teda ja ta nõudis varastatud kivide eest 15 000 krooni. «Nad pakkusid mulle 5000 krooni või lubasid uued kivid tuua, kuid ma polnud sellega nõus,» ütles ta. «Eks nad arvasid, et kui tegemist on vanema inimesega, siis saab ta ära lollitada.»

Et Turgel Grupp ei nõustunud Eesperele kivide eest 15 000 krooni maksma, kirjutas too politseisse varguse kohta avalduse ja ootab nüüd, mida seadusesilmad ette võtavad. «Asi peab ikka olema ametlik ja korralikult aetud,» sõnas ta.

Pakutud kividest keeldus Eespere seetõttu, et siis oleks Turgel Grupp järgmise kivihunniku juurde sõitnud ja sealt uuesti varastanud. «Kui need kivid on pärast minu maal, olen veel ise ka süüdi,» lausus ta.

Eespere tunnistas, et kui Turgel Grupp oleks tema juurde tulnud ja kive küsinud, oleksid nad kindlasti kokkuleppele jõudnud. «Mina pole küll käskinud neil vargile tulla,» sõnas ta.

Türi vallavanem Enn Mäger ütles, et tellis Turgel Grupilt Näsuvere külas 20–30 meetri pikkuse valla teelõigu korrastuse.

Kust teeparandusfirma materjali võtab, ei hakanud Mäger uurima. «Vallavalitsus tellib küll töö, kuid me ei saa ettevõtetele dikteerida, kust kohast ta oma materjali ostab,» selgitas ta.

Mäger tunnistas, et kuulis alles hiljem, et Turgel Grupp oli tee paranduseks kuluvaid kive võtnud ühe taluniku maalt ja nüüd nõuab too selle eest 15 000 krooni.

Mäger tunnistas, et kivide nõutud hind on soolane, sest vald maksab Turgel Grupile teeparanduse eest üksnes 10 000 krooni.

Tee–ehitaja lubas kivid tagasi viia

Turgel Grupi juhatuse liige Kalju Künnapuu tunnistas firma eksimust. Ta selgitas, et küsis kohalikult põllumajandusettevõttelt, kas tohib tema maalt kive võtta, ja sai selleks nõusoleku. «Aga kopajuht võttis kive ka taluniku maalt, kuid me ei teadnud siis, et see on taluniku maa,» sõnas ta.

Künnapuu selgitas, et kui eksimus ilmsiks tuli, pakkus ta Eesperele, et toob kivid tagasi või maksab 5000 krooni kahjutasu, kuid sellega too ei nõustunud. «Mul on piinlik, et olen sellisesse pikantsesse olukorda sattunud, kuid ei pea õigeks maksta nende kivide eest 15 000, see on juba väljapressimine,» lausus ta. «Äris on ikka nii, et pauk tuleb sealt, kust sa seda kõige vähem arvata oskad.»

Enne Järva Teataja trükkiminekut helistas toimetusse Kalju Künnapuu ja kinnitas, et sama päeva õhtuks on Eespere maale veetud tagasi sama palju kive, kui sealt teeparanduseks võeti.

Kivihunnik andis uue talukoha raha

Kui tänapäeval pole põllukividel enam suurt väärtust, siis vähem kui sadakond aastat tagasi võis korralik kivihunnik olla priske varandus.

Koduloouurija Kaarel Aluoja ütles, et Türi – Pärnu tee ääres Jändja ja Rae vahelisel teelõigul oli üks talunik korjanud põldudelt hiiglasliku kivihunniku ja müünud selle Eesti Vabariigile tee–ehituseks maha. «Kui palju see talunik täpselt raha sai, pole teada, kuid selle summa eest ostis ta endale uue talukoha,» sõnas Aluoja.

Ta lisas, et kivid olid toona hinnas, kuna see oli põhiline materjal tee–ehitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles