Kõik on oodatud Vabadussõja vaherahu meenutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal asetasid mälestusküünlad Paide kirikus asuva mälestustahvli juurde linnapea Kersti Sarapuu ning abilinnapea Kaido Ivask.
Eelmisel aastal asetasid mälestusküünlad Paide kirikus asuva mälestustahvli juurde linnapea Kersti Sarapuu ning abilinnapea Kaido Ivask. Foto: Alo Aasma

Paide linnavolikogu ja -valitsus kutsuvad kõiki järvamaalasi üles ühinema Vabadussõja vaherahu 90. aastapäeva tähistamiseks toimuvate mälestushetkedega.


3. jaanuaril kell 10.30 möödub 90 aastat hetkest, mil Eesti ja Nõukogude Venemaa rindel vaikisid relvad ning algas vaherahu, mis kestis kuni 2. veebruarini 1920, mil Tartus kirjutati alla kahe riigi vahelisele rahulepingule.


Kell 10.30 hakkab lööma Paide kiriku tornikell ning kirikus toimuval mälestushetkel meenutatakse Vabadussõjas langenuid ning süüdatakse nende auks kirikus asuva mälestustahvli ees mälestusküünlad. Pärast seda süütavad Paide linnajuhid mälestusküünlad veel ka Paide vana rahvamaja seinal asuva mälestustahvli juures.


Türi Kesklinna kalmistul toimub Vabadussõjas võidelnute mälestusüritus kell 13. Helisevad Türi Püha Martini kiriku kellad ja Vabadussõjas võidelnute mälestuseks süüdatakse küünlad.


Kaitseliit, Eesti Lipu Selts, Eesti Muinsuskaitse Selts, Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, Kindral Johan Laidoneri Selts ning MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum kutsuvad kõiki eestimaalasi mälestama Vabadussõjas hukkunuid, süütama nende auks mälestusküünlad kõikide Eestimaa Vabadussõja ausammaste juures ning ka kodudes. Samuti kutsutakse inimesi kandma tol päeval rinnas sinimustvalgeid värve - linti, rosetti või lipumärki, ning heiskama kõikidel hoonetel ja sõidukeil sinimustvalgeid lippe.


Juba kolmandat aastat on 3. jaanuar Eesti lipupäevana meie ametlikes kalendreis kui Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles