Ambientmuusik tõi ununeva helikandja tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi lähedal Säreveres elav ambienti viljelev Kaido Kirikmäe tegi esikalbumi puhul mõneti kummastava lükke, kui avaldas selle laserplaadi asemel hoopis tasapisi unustusse vajuval helikassetil.

Kirikmäe on erinevates kooslustes ja omapäi muusikat teinud 1989. aastast. Järvamaa inimesele võib meenuda läinud kümnendi keskel tegutsenud Türi ansambel Bog Bogies, kus ta bassi mängis. Sooloalbumina on «Lintprii» Kirikmäe esimene.

Kassetil kõlavad lood on Kirikmäe ütlust mööda valminud sämpleri abiga. Muusika, mille näiteid on kuulda ka internetiaadressilt www.virb.com/kaidokirikmae, on kõlavärvidelt ja meeleoludelt üsna rahulik ja looduslähedane, ühildades naturaalpille ja elektroonilisi kõlavärve.

Kirikmäe ütles, et algul oli temalgi mõttes hoopis plaat teha, ka materjal oli juba koos. Ühtäkki tundus, et palad ei kanna enam sobivat meeleolu, on kuidagi keerulised, ning otsustas siis tosin lugu ära hävitada.

«Mõte sellest, et võiks kasseti välja anda, võis mul juba varem alateadvuses olla, aga esile kerkis see hiljem,» selgitas Kirikmäe. «Idee innustas mind kohe. Minu meelest valitseb üleküllastumise ajastu, mõtlesin, et jube igav oleks tulla välja teatega, et ilmus järjekordne CD.»

Kassetimõte innustas Kirikmäed kohe muusikat looma, kolme päeva jooksul valmis kaheksa uut lugu, millega Kirikmäe on rahul.

Selle kohta, et võimalike muusikahuviliste autodest on kassetimängijad juba kadunud ja kodused stereokombainidki ilma kassetiaukudeta, tunnistas Kirikmäe, et eks hirmud ole ikka. «Teisest küljest, mida mul kaotada, Eesti turgu ja plaadimajanduse üldseisu arvestades tunnen, et see on hoopis pluss, sest mõned väärtustavad asja jälle kuidagi teisiti,» arutles ta.

Kel kassetti kuskil kuulata pole, võivad kaheksat lugu interneti teel helifailidena osta.

End asotsialistlikuks inimeseks nimetav Kirikmäe ütles, et «Lintprii» ilmus esmaspäeval, 23. aprillil, midagi iseäralikku ta sel puhul ette ei võtnud. Istus hoopis kodus, sõi ja luges raamatut «Totu kuul».

TEAVE

Kaido Kirikmäe

«Lintprii»

MC/WAV

1. Hirmu suured silmad

2. Nostalgia

3. Nii tuuline

4. Kaugelt tuttavad

5. Möödasõit

6. Lollide saar (poliitikute laul)

7. Poisid tänavalt

8. Üksindus kummitab nii üht kui teist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles