Kitseeit hakkas Mamma-Maretiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kitseeit Maret Paabo (73) ei tahagi enam nii väga Kitse-eit olla, sest see on juba minevik. Tema on nüüd lastelastele ja külarahvale Mamma-Maret.

Samas oleks Paabo hetkegi mõtlemata nõus uute näitemängude ja miks mitte ka lastefilmi väntamisega. «Mul on ikka see näitlejahing sees,» ütles ta. «Vanus kah paras ju, et eite mängida.»

Raamatus «Jalgsemaa Kitse-eide muinasjutud» iseloomustab Peäro August Pitka Ansomardina Kitse-eite kui kurja naist, kes ei tekitanud kelleski sooje tundeid. Teda olid kartnud nii lapsed kui ka vanad inimesed. Maret Paaboga vesteldes tundus, et tema küll see õige Kitse-eit olla ei saa – nii lahkelt ja lõbusalt meenutas ta seika, kui külalastega mäe peal liugu laskmas käis. «No eks see päris Kitse-eit ka ikka hoolis lastest, eriti Pitka omadest,» märkis ta.

Tagasi mõeldes muutus Paabo pisut nostalgiliseks. «Õmblesin ise endale Kitse-eide rõivad, küla pealt sain endale päris kitse ka,» märkis ta.

Mamma-Maretil on praegu üheksa lapselast ja üks vastsündinud lapselapselaps. «Oh, minust saab igale poole!» ütles ta.

Lastelastele on Paabo kodus sageli nii Kitse-eite kui ka nõidasid näidelnud. «Mees ütleb, et olen vana inimene ja parem puhaku, las noored teevad,» sõnas ta.

Aga noored Paabo meelest kultuurist nii huvitatud pole, seega jätkab tema rabelemist. Lisaks Kitse-eide tegemistele tuleb tal veel oma koduski palju töid ära teha. Paabo on üle elanud ühe infarkti, kuid naljatleb muretult: teist pole aega ju läbi teha, nii kiire on.

Kogu Kitse-eide lugu algas umbes seitse aastat tagasi, kui rühm aktiviste eesotsas Aime Kallandiga korraldas Peäro August Pitka 135. sünniaastapäevaks väikese näitemängu, kust võttis osa kolm põlvkonda inimesi.

Peaosatäitjaks sai just nagu iseenesestmõistetavalt Maret Paabo. «Ta oli käinud kultuurikoolis, tal oli tõesti annet ja ta oli nõus,» selgitas Kallandi.

Kõigi Kitse-eidena elatud aastatega on Maret Paabo Kallandi meelest imehästi hakkama saanud. «Ta on nagu selleks loodud, on asja võtnud südamega,» lausus ta.

Kallandi südant rõõmustab üle kõige see, et asi on käima läinud. «Alguses ei mõistnud keegi, miks me seda teeme,» lisas ta.

Kallandi meelest tuleks ikka meeles pidada neid, kes on toonud tuntust ja olnud eeskujuks. «Tahaks, et järeltulev põlvkond teaks rohkem, kes olid Pitkad,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles