Kuukulguri asemel valmib armas loomake

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jass Kaselaan sõitis Paidesse päevadele kindla mõttega valmistada vägev skulptuur tehnikasaavutustest ja Kuu vallutamisest, nimelt pidid kujule tulema rakett, kuukulgur ja kosmonaut.

Praegu paistab ümara kujuga kivilt vastu külitav loomake. «Need kivid, mis minu siia jõudes alles olid, ei sobinud enam tehnikaime kujutamiseks,» selgitas Kaselaan.

Nii polnud Kaselaanel esimesel päeval midagi teha, ühtki mõtet kuskilt ka ei tulnud. «Väätsa valla esindajal polnud samuti mingeid nõudmisi,» lisas ta.

Lõpuks tundus Kaselaanele, et kivist tahab välja tulla mingi looma moodi loom. «Tahtsin teha rahuliku armsa töö, mis kedagi ei häiri ega vigasta,» selgitas ta.

Selleks et kunstnikuks saada, pole Kaselaane ütlust mööda tarvis muud, kui loovat ja vaba mõtlemist ning väljendusoskust.

Suurt eeskuju Kaselaanel kunstimaailmas pole. Kunagi meeldinud talle ekspressionismi eelkäija Charles Edward Monk, kuid see aeg on möödas. «Praegu valitseb postmodernism, stiilide segusus, võetakse igalt poolt midagi,» ütles ta. Kaselaane meelest teeb lemmikstiilitus ainult head.

Kaselaan on lõpetanud Tartu kõrgema kunstikooli vabade kunstide erialal ja Eesti kunstiakadeemia. Praegu töötab ta kunstiakadeemias skulptuuriõppejõuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles