Sisemus paneb kujuri tööle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ainsa silmatorkava metallkonstruktsiooniga sai paepäevadel ühele poole Eesti kujur Jevgeni Zolotko. Tema skulptuur kujutab sirklit ja kuju mõte on olla funktsionaalne.

Zolotko ütles, et tavaliselt ei tehta skulptuurile juurde liikuvaid asju. «Mina tahtsin just atraktsiooni teha,» sõnas ta.

Imavere valla lapsed võivad rõõmsalt kilgata, sest liikuv kuju jõuab just nende õuele.

Juba mitmendat päeva on Zolotkole seltsiks kohalik väike poiss, kes kuju ümber tiirutades üritas talle näidata, kui suur putukas tema kuju all end liigutab.

Metallosa lasi Zolotko teha Paide metallitööettevõtte Vilmur meeskonnal jooniste järgi. «Oleksin ka suutnud ja kunstnik peakski kõik ise tegema, aga siin tuli mängu aja küsimus,» ütles ta.

Zolotko meelest on paekivi dekoratiivselt suurepärane, aga praktiliselt raske tööks vormida. «See, kuidas dekoratiivne välimus säilib, on juba hoolduse küsimus,» lausus ta. «Paide vahel nägin isegi üht porgandpunaseks värvunud kuju.»

Kuju loomiseks jäänud napp aeg Zolotkole probleemi ei valmista. «Kui on rohkem aega, võib lõpptulemus olla parem, kuid vähem aega teeb protsessi huvitavamaks,» selgitas ta. «Lõpuks deformeerub just aeg kõige tähtsamaks faktoriks.»

Ühel õigel kujuril Zolotko meelest Eestis ega mujalgi tööst puudu ei tule. «Sisemus paneb tööle, mitte tellija,» ütles ta. «Skulptor annab ise endale tööd, seetõttu jagub seda alatiseks, kui vaid tahta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles