Hommikuse õlleostja elu raskeneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Jänes (paremal) koos sõber Evaldiga jäävad pärast kosutavat varahommikust poeskäiku pingile ootama, et saaks turult silku osta.
Tiit Jänes (paremal) koos sõber Evaldiga jäävad pärast kosutavat varahommikust poeskäiku pingile ootama, et saaks turult silku osta. Foto: Andrus Eesmaa

Esmaspäevast rakendub üle-eestiline alkoholimüügi piirang kella 22st 10ni. Hommikused keelutunnid võivad tekitada probleeme varem avatavates poodides, teisalt tähendab see mõnes vallas pikemat alkoholimüüki õhtul.

Reede hommikul vahetult enne poolt kaheksat, mil praegu võib Türil alkoholi müüma hakata, ootab raudtee-äärse A ja O kaupluse läheduses kümmekond kambajõmmi ukse avamist.

Pisut pärast poolt kaheksat poe poole sammunud Tiit Jänes lausus, et tema on uue seadusega täitsa päri. «No muidugi oleneb sellest, kui palju eelneval õhtul võetud sai,» lausus ta. «Tuleb siis lihtsalt hakata õhtul rohkem jooki valmis ostma.»

Poemüüja Tiia Uutari meelest läheb hommikustel õlleostjatel uue piiranguga raskeks. «Ega nad ikka viitsi õhtul jooke ära osta,» lisas ta. Kuigi pood jääb Uutari teada avatuks samadel kellaaegadel, on mure, kas käive ikka täis tuleb.

Järva tarbijate ühistu kaubandusjuht Priit Teder soovitas üleminekuaja ära kannatada.

Teder usub, et piirangu algul tuleb varem avatavates poodides rohkesti vaidlusi. «Mida väiksem koht, seda probleemsemad hommikud mõnda aega on,» lausus ta.

Hommikul enne kümmet lahti olevates poodides alkohoolseid jooke tarbijate ühistu kinni katma või eraldama ei hakka, sest seadus seda ei kohusta.

Pealegi ei tehtavat seda ka Tallinnas, kus varajasem müügikeeld on juba ammu käigus. «Inimene peab aru saama, et kui ei müüda, siis ei müüda,» ütles Teder. «Ka 18aastastele ei müüda alkoholi, aga ega selle pärast panda veel pudelitele linti ette.»

Tederi meelest pole mõtet pead liiva alla peita. «Hommikuse õlle ostjaskond on olemas ja kui piirang esimest korda tuli, olid hommikused olukorrad vahel päris jubedad, kliendid arvasid tõesti, et on kuningad,» meenutas ta.

Väätsa vallas ei tohtinud seni alkoholi müüa kella seitsmest õhtul kella seitsmeni hommikul.

Vallavanem Kaja Sepp tunnistas, et kuigi uus seadus on üldjoontes igati hea, võib see tagasi tuua probleemid, mida vald suutis varajase müügikeeluga aasta tagasi ära hoida. «Noored kogunesid poe ette ja lahutasid vahel meelt sellega, et tegid teistele haiget,» ütles ta.

Aasta jooksul polevat Sepp enam sellelaadsetest õigusrikkumistest nii palju kuulnud, seetõttu lõpetaks tema alkoholimüügi õhtul mõne tunni varem. Ta avaldas siiski lootust, et aastaga on inimesed saanud haritumaks ja probleemist teadlikumaks ning rahulik keskkond ei muutu.

Seaduse võttis vastu riigikogu 19. juunil, kuid kõigest 61 poolthäälega. Seaduse vastu hääletas 12 Reformierakonda ja Keskerakonda kuuluvat riigikogulast, kaks liiget jäi erapooletuks.

Järvamaa saadiku Tõnis Kõivu ütlust mööda ei tohiks seadus Järvamaal suurt midagi muuta, sest õhtune müügikellaaeg jääb enamikus valdades samaks. Kõiv märkis, et tema end uue seaduse poolehoidjaks ei pea, sest seadus rikkuvat kohaliku omavalitsuse autonoomiat. «Iga kogukond võiks enda vajadustest lähtudes ise müügiajad kehtestada,» lisas ta.

 

TEAVE

20. sajandi ulatuslikumad alkoholi tarbimist piiravad kampaaniad

1920–1933 USA keeluseadus, müüa ei tohtinud mingisugust alkoholi.

1950ndatel Rootsi alkoholimüügi piirangute süsteem.

1985–1987 NSVLi territooriumil alkoholimüügi vähenduse ja käitluse piirang.

Alkoholi tarbimine vähenes kõikjal.

Enesetappude arv vähenes järsult.

Kuritegevuse mõningane vähenemine, Baltikumis jäi tapmisi vähemaks 30 protsenti.

Ainus halb külg on teada USAst, kui alkoholikeelu ajal sai hoo sisse organiseeritud kuritegevus ehk maffia.

Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles