Peole ihkab üle 50 000 laulja, tantsija ja pillimängija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel aastal 2.–5. juulini aset leidev üldlaulu- ja -tantsupidu kannab ühisnime «ÜhesHingamine». Peo kavas on kaks laulupeokontserti, kolm tantsupeoetendust ja suur pillipidu.

2009. aasta üldlaulu- ja -tantsupidu on mitmes mõttes tähtpäevaline: esimene laulupidu peeti 140 aastat tagasi ja esimesest Eesti Mängude tantsu- ja võimlemispeost on möödas 75 aastat.

Laulupeo esimesel kontserdil on kavas nõudlikum repertuaar nii eesti kui muu maailma autoritelt. Esinevad Eesti kutselised ja valikkoorid, kutselised puhkpilliorkestrid ning Eesti riiklik sümfooniaorkester.

Teisel päeval, üldlaulu- ja -tantsupeo lõppkontserdil kõlab kõigi peol osalevate kollektiivide esituses vaid eesti heliloojate looming. Laulupeo kunstiline juht on Ants Soots.

Tantsupidu on seekord mereteemaline. Mõtte autor on Henn Tiivel, kunstiline juht Ülo Luht. See on lavastus-etendus, mille teemaarendus on meri ja mererahvas.

Üldlaulu- ja -tantsupeo juhatab sisse suur pillipidu Tallinna Raekoja platsil, kuhu on oodata paarisadat rahvamuusikut.

Koos puhkpillimängijatega soovib laulupeole tulla üle 35 000 inimese. Lähtudes eelmise peo kogemustest, märgib Eesti Laulu- ja Tantsupeo sihtasutuse muusikatoimetaja Ave Sopp, et see arv on puhtalt teoreetiline ja tegelik pilt selgub eelproovide käigus. «Enamasti on kollektiivide tegelik hulk tiba väiksem, kui algul registreerimisel üles antakse, ja väga paljud laulavad mitmes kooris või tantsivad ja laulavad mõlemat,» selgitas ta.

Sopp lisas, et noortepeo kogemusel oli topelthingekirjas ligi 5000 inimest. Tantsupeost soovib osa võtta 12 056 inimest.

Järvamaalt on rahvakultuurispetsialist Lili Välimäe andmetel end peole kirja pannud 1205 lauljat, 388 tantsijat, 74 puhkpillimängijat, 12 rahvamuusikut, 16 võimlejat ja 46 juhendajat – kokku 1741 isetegevuslast.

Laulupeole pääseb 25 500 ja tantsupeole umbes 10 000 inimest, kes, selguvad ülevaatuste ja eelproovide käigus.

Korraldajate ütlust mööda loeb ainult kunstiline tase ja oskused, kindlasti ei saa lähtuda sellest, et kõik piirkonnad oleksid esindatud.

2009. aasta üldlaulupeol on eelisolukorras täiskasvanute kollektiivid, sest laste- ja noortelaulupidu oli täismahus 2007. aastal ja tuleb jälle 2011. aastal, aga järgmine üldlaulupidu on alles viie aasta pärast 2014.

Koos juhendajate ja väliskollektiividega on ennast peole kirja pannud üle 50 000 inimese, peole pääseb neist 37 000.

Erinevalt eelmistest pidudest kulgeb seekord laulupeotule teekond mööda merd ja läbi sadamate. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles