Raamatumüüjad näevad raskeid aegu

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türil 15 aastat tegutsenud Türi Raamat OÜ lõpetas  aasta lõpus tegevuse, raamatuid saab Türil osta nüüd vaid Konsumi poest.
Türil 15 aastat tegutsenud Türi Raamat OÜ lõpetas aasta lõpus tegevuse, raamatuid saab Türil osta nüüd vaid Konsumi poest. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kuigi aasta lõpul läks raamatumüüjatel hästi, ei osta järvalased raamatuid enam nii palju kui varem, see-eest on Järvamaa keskraamatukogus külastuste hulk suurenenud ja populaarsematel raamatutel on lugemisjärjekorrad.

Türil 15 aastat tegutsenud Türi Raamat OÜ lõpetas tegevuse Türi kaubakeskuses ja uuest aastast enam raamatuid ei müü. «Ei tasu ära,» põhjendas juhataja Riina Milt.
Detsembris oli Türi Raamatu läbimüük teiste kuudega võrreldes üle kahe korra suurem, see on umbes 500 raamatut. «Eelmise aasta lõpetasime ikkagi kahjumiga ja meiega lõpetati ka rendileping,» ütles Milt. «Me ei pidanud ettevõtte jätkamist enam mõttekaks.»

Türi Konsumi juhataja Piia Näppingu ütlust mööda saavad türilased aga juba eelmise nädala neljapäevast osta kirjandust Türi kaubakeskuse Konsumist.

Järvamaa ainukese raamatupoe Kirjatare juhataja Vaike Arvola tunnistas, et viimastel aastatel on raamatute müük vähenenud märgatavalt.
Raamatute läbimüügi üldist langust põhjendasid Arvola ja müüja Elle Tuiken sellega, et nüüd on raamatuid müügil ka kõigi toidupoodide lettidel.

Arvola lisas, et raamat on ikkagi luksuskaup, seega esimene asi, millest inimesed raha kokkuhoidmiseks loobuvad.
Eelmise aasta viimasel kuul müüs Kirjatare siiski ligi kolm korda rohkem raamatuid kui aasta teistel kuudel. Arvola andmetel olid kõige populaarsemad Seppo Zetterbergi «Eesti ajalugu» ja tervenduskalender «Aastaga haigustest priiks».

Paide Maksimarketi juhataja Tiiu Lunts ütles, et raamatute müük on aja jooksul vähenenud samas mahus muu kaubaga.
Siiski peab Lunts eelmise aasta müüki arvestatavaks, ent kaupmehena soovib ta, et alati võiks paremini minna.
Detsembris osteti Paide Maksimarketist 1005 raamatut. Kõige populaarsemad olid «Suur maailma atlas», «450 retsepti kogu maailmast» ja «Perenaise taskukäsiraamat».

Järvamaa keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Eha Palm ütles, et kuigi laenutuste hulk raamatukogus 2009. aastal võrreldes 2008. aastaga vähenes, on registreeritud lugejate ja külastuste hulk suurenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles