Omavalitsuste liit vajab uusi suundi

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.
Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg. Foto: Tiit Reinberg
Kristjan Kõljalg

Koigi vallavanem

Järvamaad on alati toodud heaks koostöönäiteks. Aastate jooksul on suudetud Järvamaa omavalitsuste liidu (JOL) eestvedamisel ellu viia edukaid projekte, näiteks meie ühisasutused.

Kriisiaeg toob välja katsumused, millest organisatsioon peab suutma jagu saada. Et liikmesomavalitsuste eelarved vähenevad, ootab see ees ka JOLi. Peame üle vaatama, kas eelarve senine jagunemine on end õigustanud või mitte.
Praeguseid ülesandeid arvestades ei näe ma kantselei niivõrd suurel koosseisul mõtet, ilmselt piisaks ka ühest inimesest, kes suudab praeguses mahus ülesandeid täita.

Raha tuleb maakonda tuua

Arvestades liikmes­omavalitsuste väljaütlemisi, on hakanud kujunema seisukoht, et liit pole suutnud sajaprotsendiliselt saavutada seda, mida omavalitsused ootavad.
See on hea, et need teemad on üles tõusnud, sest võimaldavad leida soove, mis omavalitsustel on, ja need siis ühiselt eesmärgiks muuta, mille elluviimisega loodetavasti uuenenud organisatsioon hakkama saab.
Viimase kuu aja jooksul on aset leidnud olulisi sündmusi, mille tulemusel on JOL saanud endale uue juhi. Juhatuse ja juhatuse esimehe ees seisavad proovikivid, sest aina enam kostab organisatsioonist rahulolematust JOLi eesmärgipüstituse kohta.

Samas on siin kõige suurem töö teha just omavalitsustel: peame ütlema, mida me sellelt organisatsioonilt ootame.
Milline eesmärk võiks sel organisatsioonil siis tulevikus olla? Miks omavalitsused on otsustanud üheskoos toimetada ja kas see võiks edaspidi jätkuda?
Viimasele küsimusele vastan, et kindlasti. Koostöö peab jätkuma veelgi intensiivsemalt, et leida ühisosa, mida soovime üheskoos täita.

Praegu toimetab JOL suuresti kui raha ümber jagav organisatsioon, kuid nii see jätkuda ei saa. JOL peab kujunema raha maakonda toovaks ning häid ideid genereerivaks ja ellu viivaks organisatsiooniks.
Selle töö elluviimiseks on meil Eestis kõrgelt hinnatud Järvamaa arenduskeskus. Tööriistad on meil head, tuleb vaid neid kasutada ja suunata nende tegevust.
Omavalitsuste liidu ülesanne on eelkõige teenindada oma liikmete – omavalitsuste huve. Liikmetel omakorda on vastutus oma kodanike ees, kes tahavad saada head avalikku teenust.

Milline on «hea avalik teenus»? Näen, et just see võiks olla üks JOLi esmaülesandeid: standardiseerida avalik teenus Järvamaal, et teaksime, milline on standard, millele avalik teenus kõigis Järvamaa omavalitsustes vastama peab.

Ettevõtlusi tuleb toetada

Samas on palju ülesandeid, mille puhul kerkib küsimus otsatarbekusest lahendada teenuse pakkumine ühe omavalitsuse piires.
Siinkohal on JOLi esimees toonud välja vana hea mõtte võtta tööle ühisspetsialistid, kes siis teenindaksid kõiki omavalitsusi.
Siin peab JOL ja tema esimees kindlasti määravat rolli mängima, et mõte ka teostuks, sest seda on ka varem püütud teha, kuid suurt edu pole saavutatud.

Kolmanda positiivse algatusega on välja tulnud Albu vallavanem Kalju Kertsmik, kes leiab, et raha peaksime eraldama ka ettevõtlusideede (sh noorte) toetamiseks.
See raha, mida me ümber jagame, ju vaid ettevõtlusest tulebki ning siin on meil pikk tee käia, et suurendada ettevõtlusaktiivsust Järvamaal. Leian, et algatus väärib toetamist.
Loodan, et ükski omavalitsus ei kaalu tõsiselt koostöö lõpetamist ja me leiame selle ühisosa, et jätkata Järvamaa arendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles