Üks hääl võib maksta tuhandeid kroone

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volikokku pääsevad üksnes enim hääli kogunud poliitikud, kes selle usalduse eest võivad nelja aasta jooksul teenida kuni pool miljonit krooni.
Volikokku pääsevad üksnes enim hääli kogunud poliitikud, kes selle usalduse eest võivad nelja aasta jooksul teenida kuni pool miljonit krooni. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Nelja aasta jooksul teenivad volikogudes istuvad poliitikud sadu tuhandeid kroone, mis tähendab, et iga valija antud hääl toob sisse tuhandeid kroone.

Kui valimiste ajal räägitakse ühe hääle hinnast, siis enamasti mõeldakse selle all ebaausaid poliitikuid, kes ostavad hääli.
Teadaolevalt on hääli ostetud paarikümne krooni või pudeli viina eest, kõige kallimalt 500 krooniga. Häälteostmisega on Eestis vahele jäänud siiski vähesed kandidaadid.

Järva Teataja arvutas Paide linnavolikogu liikmete tasude põhjal, palju nad nelja aasta jooksul erinevaid tasusid saavad, ja jagas summa valimistel kogutud häälte arvuga.
Selle arvutuse järgi osutusid kõige kallimaks linnavolikogu keskerakondlasest aseesimehe Aivo Toomistu hääled.

Koalitsioonilepingu alusel on Toomistu poolteist aastat linnavolikogu aseesimees ja teenib kuus 5200 kuus. Kõrge koht parteis ja volikogus andis Toomistule Paide Vee nõukogu esimehe koha, mis toob kuus sisse 5000 krooni.
Kui need tasud nelja aasta peale kokku liita, teenib Too­mistu 330 000 krooni. Kui jagada summa valimistel kogutud 39 häälega, toob üks toetaja talle sisse 8461 krooni.

Rahaliselt on kõige ihaldusväärsem volikogu esimehe koht, kus teenib nelja aastaga ligi pool miljonit krooni.
See raha läheb Paides jagamisele praeguse esimehe Ants Hiiemaa ja Kersti Sarapuu vahel, kes peaks ta järgmise aasta kevadel välja vahetama.
Kõrges hinnas on komisjonide esimeeste kohad, kus kuutasu on 1200 krooni, mis teeb nelja aasta peale ligi 60 000 krooni.
Volikogu lihtliige saab iga istungi eest 400 krooni ja komisjoni koosoleku eest 240 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles