Jaak Mae valmistub ootamatusteks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järgmisel nädalal  Vancouverisse oma viiendatele taliolümpiamängudele sõitev suusataja Jaak Mae loodab klassikamaratonil tulla esikümnesse, tehes nõnda endale hilise sünnipäevakingituse.

Eeldatavasti karjääri viimastel olümpiamängudel loodab Mae oma aastatepikkusele kogemustepagasile, et olla võistlustel valmis ka ootamatusteks. Kindlustunnet lisab plaanipäraselt läinud ettevalmistusaeg.

Kuigi olümpiamängud kestavad Vancouveris eilsest 28. veebruarini, lendab Mae võistluspaika alles 18. veebruaril.
Esimese võistlusena ootab Maed  24. veebruaril ees 4 × 10 kilomeetri teatesõit, kuid põhitähelepanu on ta pööranud mängude viimasele päevale, mil sõidetakse 50 kilomeetri klassikamaraton.

«Kui võistluspaika kohale jõuame, on kümme päeva   aega kohapealsete oludega tutvuda,» lausus ta. «Karjääri jooksul olen varemgi Kanadas võistelnud, seal peeti ju  näiteks 1995. aasta maailmameistrivõistlused.»
Klassikamaratonil sõidetakse kümme viiekilomeetrist ringi. Mae tunnistas, et ühisstart teeb sõidu ettearvamatuks.

Ühisstardi puhul on Mae ütlust mööda  esmatähtis kohaneda sõidu olukorraga. «Vastavalt sellele, kuidas algul hoog üles võetakse, tuleb ka endal reageerida,» selgitas ta. «Eks palju sõltu ka  rajaoludest ja suuskadest, taktika kujuneb välja ikka võistluse käigus.»
Oma trumpe 50 kilomeetri sõidus Mae nimetada ei osanud. «Elu on näidanud, et maratonidel mul konkurentide ees suurt eelist pole, võistlusmaa on selleks liiga pikk,» lausus ta. «Samas on spetsiaalselt selle nimel juba paar aastat trenni tehtud, eks loodangi treenitusele.»

50 kilomeetri klassikasõitu hindaks Mae kordaläinuks, kui lõpetab esikümnes. «Oleks tore korrata 2007. aasta Sapporo maailmameistrivõistluste tulemust, mil tulin klassikamaratonil kaheksandaks,» lausus ta. «Eks iga sportlane looda ju võimalikult kõrget kohta, muidu me seda tööd ei teeks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles