Tornikuulis peitunud ürikud pole loetavad

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Jaanuari teises pooles jõudsid Paidesse tagasi Paide Püha Risti kiriku tornikuulis olnud ürikud, mis viidi oktoobri keskel pärast kuuli ja risti mahavõttu ennistuskotta Kanut.

Et tornimuna tabanud püssikuulide tõttu oli kahjustada saanud ka silinder, olid paberid olnud aastaid ilmastiku meelevallas. «Dokumendid olid vett täis nagu pesukäsn,» ütles kirikuõpetaja Algur Kaerma.
Kaerma sõnas, et lootused siiski ei täitunud ning kapslis olnud paberid on ka pärast ennistustööd suuresti loetamatud, arusaadavad on vaid üksikud sõnad.

Dokumendid on nüüd ka digitaliseeritud ja need sai Kaerma CDga kaasa. «Meile öeldi, et ega paberilt loe midagi välja, ainult kui vaadata arvutist ja seal tohutult suurendada, siis saab lugeda,»

Korvamatut kahju dokumentide hävinemine ei too, sest nende sisu ja ajalugu on kirja pandud 1936. aastal ilmunud Jaan Eelnurme raamatus «Paide püha-Risti koguduse minevik. Paide kiriku 150-aasta juubeli väljaanne».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles