Vabadussõja teemapargi esimene järk hakkab valmima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Tartus elav Andres Laukse sai vanaisalt viie aasta eest kingiks endised Tiigi talu maad Müüsleris, kuhu otsustas rajada Vabadussõja teemapargi. Nüüd on hoonete ennistus nii kaugel, et käsitöökoda-näitusehall võib suvel uksed avada.

Andres Laukse, kust tuli mõte teha just Müüslerisse Vabadussõja teemapark?

Müüsleris oli Vabadussõja käigus lahing, kus otsustati Järvamaa saatus. 1934. aastal püstitati võiduka lahingu tähistamiseks mälestussammas, mille avamisel osales riigivanem Konstantin Päts ja umbes 6000 pealtvaatajat. 1988. aastal ausammas taastati.

Rajatav teemapark asubki Müüsleri külas Müüsleri Vabadussõja ausamba ja endise Müüsleri mõisa pargi vahelisel alal.

Mõisa pargis tegutseb juba praegu Kilplala teemapark, mida külastas 2009. aastal ligi 5000 inimest, luues Vabadussõja teemapargile head arengueeldused.

Nii asukoht kui ka ajalooline taust on Vabadussõja teemapargi rajamiseks igati soodne.

Igal aastal on Kareda vallas iseseisvuspäeva tähistamise üritused, ka sel aastal. Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine algab Peetris ja Müüsleris 24. veebruaril kell 11.

Kuidas see majade kompleks Müüsleris teie kätte sattus, milline on nende majade lugu?

Vabadussõja teemapark rajatakse vana Tiigi talu maadele. Tiigi talu esimene omanik Ado Saar hakkas siin talu pidama 1924. aastal.
1940ndatel aastatel võeti maad kollektiviseerimise käigus nende omanikelt. Maad tagastati õigusjärgsetele omanikele taasiseseisvumise algaastatel.

Kui esimese omaniku poeg Endel Saar otsustas 2005. aastal kinkida esivanemate talu viiest lapselapsest ainukesele poeglapsele ehk siis minule, hakkasin otsima rakendust vanadele Müüsleri mõisa kõrvalhoonetele (kunagine moonakate maja, hobusetall ja ait), mis olid nõukogude ajal kolhoosi käsutuses ja halvas seisus.

Müüsleris aset leidnud ajalooliste sündmuste (Vabadussõja Müüsleri lahing) tõttu tekkiski mõte rajada sinna Vabadussõja teemapark.
Mõtte kaasautor oli mittetulundusühingu Norra Allikad liige Sulev Ojamaa.

Teemapargi rajamise eesmärgil loodi 2006. aastal mittetulundusühing Müüsleri Saare Selts.

Mis on teemapargi sisu, mida olete parki plaaninud?

Vabadussõja teemapargi eesmärk on säilitada ja tutvustada Eesti ajalugu ning anda täpne ülevaade Vabadussõja põhjustest, kulgemisest ja tulemustest ning tähtsusest Eesti ajaloos.
Selleks luuakse teemapargi koosseisus erinevad rajatised ning sise- ja välieksponaadid.

Teemapargi ehitusel on kolm järku: esimeses rajatakse käsitöökoda-näitustehall, teises ekspositsioonihoone ja kolmandas välirajatised.
Praegu on pooleli käsitöökoja-näitustehalli ehitus, projekteerimisel on ekspositsioonihoone koos kommunikatsioonidega.

Teemapark on plaanitud interaktiivse keskusena, mis tutvustab ajalugu mitte üksnes museaalide, vaid ka mängude, viktoriinide kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles