Kesk-Eesti jookseb tühjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Inimarengu aruande ühe koostaja Rivo Noorkõivu ütlust mööda eristuvad teistest maakondadest negatiivselt Järva-, Jõgeva- ja Viljandimaa, kus on kõige vähem tootmist ja kust inimesed ära kolivad.


Noorkõivu hinnangul näitab aruande koostamisel tehtud analüüs, et Kesk-Eesti tühjaks jooksmine on traagiline. «Sisemajanduse kogutoodangu (SKT) ja rändesaldo seosed näitavad, et inimesed lahkuvad nendest piirkondadest ja seal pole ka võimekust SKTd toota,» selgitas ta aruande esitlusel rahvusraamatukogus.


Noorkõiv lisas, et Eestit iseloomustab sotsiaalne ja majanduslik ning arengu suur regionaalne tasakaalustamatus. «See pole muutunud viimastel aastatel paremaks,» sõnas ta.


Maakonna kogutoodangu ja rändesaldo suhet vaadates on Noorkõivu andmetel pikalt teistest ees Harjumaa, millele järgnevad Tartu-, Pärnu- ja Raplamaa. Ülejäänud maakonnad asuvad tagumise kolmiku ja eespool mainitute vahepeal.


Harjumaa annab ligi 60, Tartumaa napilt 10, Ida-Virumaa 7, Pärnumaa ligi 5 protsenti Eesti SKTst. Ülejäänud maakonnad jäävad 1-2 protsendi vahele.


Kui võrrelda, kui suur on kõrgharidusega inimeste osa rahvastikust, jäävad Noorkõivu väitel ääremaisemad maakonnad edukamatele alla lausa kolm korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles