Küla elab edasi inimesi ja lugusid mööda

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Plaat patsutab tema sünni auks 1930. aastal õuele istutatud tamme. Muidu öeldakse, et tamm suureks ei kasva, aga Ülo oma kõrgub taevasse – tema kastis puud piimanõude loputusveega.
Ülo Plaat patsutab tema sünni auks 1930. aastal õuele istutatud tamme. Muidu öeldakse, et tamm suureks ei kasva, aga Ülo oma kõrgub taevasse – tema kastis puud piimanõude loputusveega. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Küla elab seni, kuni on olemas kas või üks mees, kes mäletab tema aja kulgu vahetult või lapsena kuuldu põhjal – Esna alevik elustub korraks just nii 80aastase Ülo Plaadi meenutustest.

Kunagise Jõetaguse talukoha kahekorruseline Rootsi punast värvi elumaja, kus Ülo kaasa Liidiaga kevadest sügiseni askeldab, alevi keskelt kätte enam ei paista, sest võsa on ette kasvanud. «Võsa sisse Esna tekkis ja võsa võtab ta ka tagasi – mingit perspektiivi pole ju,» lausub ta.


Ülo mäletab, et kui tädi oli rongiga külla sõitmas, nägi ta poisikesena teise korruse aknast ära, kui ta juba tuli. «Ümberringi olid lagedad heinamaad jaama tagant Viisuni välja, heinaajal kostis kilkamist ja rahvast oli palju,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles