Leedulased hoiavad kaasmaalase mälestust

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türile Kõrgessaare kalmistule on maetud Leedu armee leitnant Kazimieras Truškauskas.
Türile Kõrgessaare kalmistule on maetud Leedu armee leitnant Kazimieras Truškauskas. Foto: Andrus Eesmaa

Igal aastal hingedepäeva paiku tulevad Eesti Leedulaste Ühenduse liikmed Türile, et mälestada endist Leedulaste Ühenduse auliiget Kazimieras Truškauskast.

Täna saabuvad Türile Leedu suursaadik Eestis Neilas Tankevicius ja esimene sekretär Rimas Kungys, Tallinna katoliku kiriku peavikaar Alfonso di Giovanni, skulptor Dominikas Ciapas, Eesti Leedulaste Seltsi juhatuse liikmed, Tartu Balti kolledži ohvitserid, Türi ja Paide leedulased, et viia kalmul läbi tseremoonia.

18. oktoobril möödus 15 aastat tammepuuristi püstitamisest hauale. Kolmemeetrise tammepuust mälestusristi - leedu rahva tugevuse ja igavese meelespidamise sümboli valmistas skulptor Dominikas Ciapas. «Tamm on Leedu, meie tugevuse, vabaduse ja armee sümbol,» ütles Esti leedulaste Ühenduse esinaine Cecilija-Rasa Unt.
Kunagine Siberisse küüditatu, alates 1958. aastast Türil elanud Kazimieras Truškauskas oli Türil elavate leedulaste aktiivne juht. Kohalikud elanikud hindasid teda, pidasid temast lugu kui heasüdamlikust, elurõõmsast, töökast ja abivalmis inimesest.

Kell 15 Kõrgesaare kalmistul Leedu Vabariigi endise leitnandi Kazimieras Truškauskase (1912-1995) kalmul toimuval tseremoonial mälestatakse kaasmaalast ja meenutatakse tammepuuristi püstitamise lugu.
Mälestushetkel ja sellele järgneval koosviibimisel osaleb Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles