Metsavendade elusaatused pakuvad endiselt huvi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat Koeru metsavendadest.
Raamat Koeru metsavendadest. Foto: Erakogu

Mittetulundusühing Nahkanuia korraldab küüditamise aastapäeva puhul ajalooõhtu, kus kõneldakse Koeru kandi metsavendadest.

Ajalooõhtul on müügil ka raamat Koeru kandi metsavendade ja Musta Kapteni elust ja saatusest. Sarjast «Metsavenna-eri» ilmunud raamatu «Kuni surm teid lahutab» autor on peitunud varjunime Martin S. Kull taha. Vaid paar kuud müügil olnud raamatus on juttu Järvamaa kõige suuremast ja kartmatumast metsavendade relvastatud grupeeringust – Kaaruksi/Jakovitsi meestest. Raamatu toimetaja Valdek Kiiver ütles, et raamat käsitleb metsavendade elu, võitlusteed ja saatust. «Kasutatud on peamiselt riigiarhiivides leiduvaid materjale aga ka muid allikaid,» täpsustas ta. Traditsiooniliselt on sarja igas osas nimede register, selles raamatus on neid ligi 200.

Valdek Kiiver tunnistas, et tema jaoks on neid raamatuid toimetades olnud üllatav, kui suur on see inimeste ring, kes metsavendlusega seotud olid. «Kui peres oligi mõni inimene metsas, pidi ta ju kuskilt süüa saama. See on uskumatu, kui paljusid inimesi tegelikult see repressiivne masinavärk puudutas,» kirjeldas ta. Ta tõi näiteks agendiks hakkamise. «Olen näinud neid nimekirju. Ega vabatahtlikult hakanud keegi nuhiks. Ikka sunniti, ähvardati,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles