Noor koorijuht kardab kõrgust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval astub Türilt pärit Kuldar Schüts (27) (pildil) esimest korda laulupeo dirigendipulti, kus saab muuhulgas proovile panna oma kõrguskartuse. «Juba räägiti, et pult kõigub natukene,» ütles ta ja lisas, et tal on komme dirigeerimise ajal jalgadega nõksutades hoogu juurde anda.

Kõik sai alguse Türi poistekoorist, kuhu Schüts läks laulma umbes kümneaastasena. Türi muusikakoolis lõpetas ta klarneti eriala, mille järel suundus muusikaakadeemiasse koorijuhtimist õppima.
Schüts tunnistas, et koorijuhiamet pole lihtne, sest palk ja koormus on väike. Kui tahad ära elada,  peab sul vähemalt viis koori olema. Praegu juhatab ta inseneride meeskoori, Kalamaja segakoori ja üleeestilist poistekoori Kalev, kus alustas kunagi lauljana.
Schütsi põhitöökoht on lauljana ansamblis Vox Clamantis, millele on teiste seas teoseid kirjutanud ka Arvo Pärt.
Schüts ütles, et ta on kasvanud Hirvo Surva käe all. Just Surva soovitas minna õppima muusikaakadeemiasse koorijuhtimist ja uskus, et ta võiks dirigeerida 2014. aasta laulupeol poistekoore. Schüts kujutas end laulupeo dirigendina ette alles mõnekümne aasta pärast.
Tänavusel üldlaulupeol on Kuldar Schütsi juhatada 2600 poistekoori lauljat. Tema meelest on poistekooride tase nukker, sest selles vanuses on noortel teisigi huvialasid. «Vahel on nii, et saalis on 100 poissi ja kõik vaatavad dirigenti, teises on 20 ja pead vitsaga lööma, et saaks tähelepanu ja vaikuse majja,» selgitas ta.
Schüts ei kujutanud ette, kui palju energiat poistekoori juhatamine võtab. Meeste- ja segakooride lauljad on väga tähelepanelikud, aga poiste ees tuleb terve hooga lajatada. Schüts märkis, et poistekoori kõla on spetsiifiline ja läheb harva kõlama, aga kui see juhtub, on nauding palju suurem kui meeskoori puhul.
Laulupidudel on Kuldar Schüts käinud lapsepõlvest saadik, see on temale püha üritus, millele Eesti koorimuusika toetub. Esimesest laulupeolkäigust meenus talle vaid rongisõit Türilt Tallinna.
Schütsi järgmine unistus on kunstilise juhi ametikoht: Hirvo Surva on teinud talle ettepaneku mõelda 2017. aasta noortelaulupeo peale.
Kuldar Schüts dirigeerib laulupeol «Aja puudutus. Puudutuse aeg» Ülo Vinteri ja Enn Vetemaa laulu «Hoidkem vaid ühte».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles