Muuseum kutsub pärtlipäeval õuna-pohlamoosid võistlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eva Klaas

Vargamäel Tammsaare-Põhja talus ehk A.H. Tammsaare muuseumis tähistatakse 28. augustil kella 11st 13ni pärtlipäeva.


Muuseumi juhataja Aune Suve selgitas, et vanarahvale tähistas see sügise algust, lõikus-ja külvipüha, ka alustati siis meevõtuga ning Pärtel keeras kapsastel pead. Veel 19. sajandil ja ka 20. sajandi alguses oli see tuntud laada- ja pidupäev, sest nii aias, metsas kui ka põllul on rohkesti saadusi valminud ning osa neist jõutud ka hoidistada. Talurahvas saab esimese ülevaate, kuidas saak on – mida on rohkem, mida vähem.

Sellest inspireerituna korraldab A. H. Tammaare muuseum sel päeval pärtlipäeva mahevahetuse. «Igaüks võib tuua kohale oma magusaid ja soolaseid hoidiseid või teisi aiast, metsast ja põllult korjatud saadusi ning neid teistega vahetada. Kui endal hoidiseid pole, võib vastastikusel kokkuleppel hoidiseid või saadusi ka raha vastu vahetada,» selgitas Suve. «Kuid eelkõige ootame siiski kauba-, mitte raha vastu vahetajaid.»
Vahetuses osalevad hoidised peavad olema arusaadavate siltidega, kus on kirjas nii hoidise koostis kui ka valmimisaeg. Vahetusse minevaid saadusi peab olema vahetaja soovi korral võimalik kaaluda ning pakendada.
«Tegu on tõelise rahvaüritusega, kus iga perenaine või -peremees võib tulla kas või paari purgi või kümne kurgiga,» ärgitas Suve.
Et pärtlipäeval oli tava kosjas käia, mängitakse sel päeval muuseumis maha ka üks kosjamäng.

Osana pärtlipäeva programmist leiab aset ka konkurss «Vargamäe Moos». «On teada, et kirjanik Anton Hansen Tammsaare lemmikmoos oli õuna-pohlamoos, mida ta ka ise keetis,» teadis Suve öelda. «Kahjuks pole säilinud tema retsepti.»
Konkursil osaleda soovijatel palub muuseumi pere end eelnevalt kirja panna ning varuda maitsmiseks vähemalt 0,5liitrine purk moosi. Päeva jooksul saavad külastajad konkursile esitatud õuna-pohlamoose pime-maitsta. «Publikult enim hääli saanud moosi keetjaga soovib muuseum teha kaupa, et muuseumi külastajad saaksid moosi mekkida ka tulevikus,» lubas Suve. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles