Paide linnapea aastalõpukõne

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide linnavolikogu.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Paide linnavolikogu. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paar päeva veel ja sellest tormilisest aastast saab möödanik. Täna ei ole mõistlik takerduda targutustesse, mida lahkuval aastal oleks saanud teisiti teha.

See aastalõpuvastuvõtt on mulle linnapeana esimene. Kuus kuud ja kolm päeva tagasi algas minu jaoks üks põnev ja pingeline teekond. Minult on küsitud korduvalt, kas ma aimasin ka ette, mis see kõik endaga kaasa toob? Sellele ei saa vastata stiilis „Jah/ei", kuid tahaks siinkohal tänada kõiki neid, kes on pannud õla alla ja aidanud linnaelu arendada. Erilise kummarduse teeksin endistele linnapeadele, esmalt Kaido Ivaskile, kelle käekiri korrapärasest ja süsteemsest juhtimisest kehtib siin majas tänaseni. Mäletan hästi, kuidas Kaidoga suve hakul jalgpallistaadioni juures kohtusime ja ta tegi mulle sissejuhatuse, mis mind ees on ootamas, andes ülevaate Paide linna allasutustest ja tulevastest kolleegidest. Samuti tänaksin eelmist linnapead Alo Aasmat, kelles oli mehisust vastata mu telefonikõnedele ja jagada näpunäiteid ilma probleemideta.
 
Aitäh kolleegidele, kellega ma külg-külje kõrval igapäevaselt koos töötan! Hiljutisel jõulupeol võeti minu ametisoldud kuus kuud nende poolt kokku järgmiste sõnadega: „Sa polnud küll mingi messias, keda pikisilmi siia oodati, kuid kui külm sind enne jaanipäeva ära ei võta, siis võib sust täitsa asja saada!" Südantsoojendav! Päriselt.
 
Volinikest. Raekoja teise korruse saalis on korra kuus neljapäeviti olnud kõvasti madistamist, ent seda kõike on tehtud ikkagi selleks, et hoida 723 aastat vana Eestimaa südant heas toonuses. Kuigi kohati peegeldus meediapildis, et volikogus käis vaid emotsioonidest tulvil vägikaikavedu, siis tegelikult tahaksin tunnustada volinikke, sest kui ikka päevakorras on olnud linna jaoks oluline ja sisuline küsimus, siis unustatakse erimeelsused ja lähenetakse teemale ratsionaalselt. Seda olen korduvalt näinud nii komisjonides kui ka volikogus. Kui jätkame samas vaimus, siis võib-olla jõuame ühel päeval nö uue „Paideloni" lavastuseni. Pean silmas seda teatritükki, kus kõik volikogu liikmed kehastusid näitlejateks.
 
Head paidekad ja külalised! Meie väikeses Paides on 2014. aastal olnud palju poliitilisi turbulentse ja kahjuks on need osaliselt varjutanud sündmusi, mis on tegelikult olulised. Need on sündmused, mis kujundavad meie linna argielu ja tulevikku.
 
Kaks aastat tagasi viitas President Ilves oma kõnes, et on mures elu pärast väljaspool suurlinnu. Näitena puudutas ta Paidet… ja ühest küljest on tal tuline õigus, ent ma ei tahaks täna keskenduda negatiivsele, sest ega kurtmine meid edasi vii.
 
Mõelgem korraks tagasi 2014 aastale. Tänavu ei saa me rääkida arvukatest uutest ehitistest, kuid ega aastat ei saagi kokku võtta vaid asjades. Inimesed ja sündmused on need, kes annavad Paidele tooni. Näiteks Arvamusfestival kuulutati jaanuaris Järvamaa aasta teoks. Ka President tunnustas möödunud nädalal festivali vabatahtlikest koosnenud meeskonda. Mõttetalgud, mis toimuvad Paide Vallimäe nõlvadel, on just kui Eesti riigi suvepäevad. Millal varem on Paides nähtud nii palju kirjanikke, ettevõtjaid, poliitikuid ja arvamusliidreid erinevatest valdkondadest? Meie, ja ma ei pea siin silmas ainult linnavalitsust vaid ka ettevõtjaid ja linnakodanikke,  ülesanne on seda üritust kõige paremas mõttes linna huvides ära kasutada. Teiseks ülesandeks tuleb meil ka tulevastel aastatel hoida Arvamusfestivali Paides. Mulgid eesotsas linnapeaga on naljatlenud, et see sobiks hästi ka nende lossimägedesse. Mina selle kibeda nalja peale naerda ei taha!
1. advendil sõlmisime koos Arvamusfestivali meeskonna, maavalitsuse ja teiste osapooltega hea tahte leppe, mille peamine sõnum oli, et vähemalt järgmised kolm aastat toimub festival Paides. Kristi Liiva, Anu Melioranski, Maiko Kesküla, Rainer Eidemiller, Ülle Müller, Andrus Tull, need on vaid mõned nimed, kes on selle suurürituse õnnestumisse panustanud. Kusjuures teadmiseks, et lisaks neile aitasis kaasa kaarega üle saja vabatahtliku.
 
Veel märgilisi sündmusi mööduvast aastast. Märtsis taasalustas oma tegemiste ja toimetustega Paide noortevolikogu. Energiast ja mõtetest sellel pundil puudust pole. Minupoolne kummardus Riinile, Mariinile, Helenale, Kaarlile, Kristoferile ja ülejäänutele. Hoidke tempot, vajadusel andke meile vanakestele piitsa ja uuel aastal aidake nooruslikku Paidet edasi vedada.
 
Sport. Lapsena unistasin jalg- ja korvpalluri karjäärist. Pisut vanemaks saades olid jalad juba maas ning tahtsin saada tippklubi peatreeneriks või mänedžeriks. Tänaseks olen lihtsalt heas toonuses ja keskmisest aktiivsem harrastus- ja tugitoolisportlane. Aga mu hea sõber Veiko Tihemets on suutnud täita osa unistusest ja võtta enda kanda mänedžeri ülesanded. Nimelt pärast 15 aastat on Järvamaa võrkpallimeeskond mängimas taas kõige kõrgemal tasemel – Schenker liigas. See on tulemus!
 
Veel spordist. Meie linna esindusmeeskonnas mängivad jalgpallurid tulid Meelis Rooba vedamisel Meistriliigas kuuendaks ja hooaja jooksul suudeti teha selg prügiseks ka hilisemal meistril Levadial. Korvpallurid, väsimatu Janno Viilupi taktikepi all, on saanud sel hooajal uue hingamise. Loodetavasti kroonib seda lõpuks tõus kõrgemasse liigasse.
 
Õnneks jagub Eestimaal ka „hulle", kes asja eest teist taga valutavad südant Paide kultuurielu pärast. Üheks selliseks on Kristi Liiva, keda mainisin juba varem, kuid teiseks „hulluks" on Rahuvsooper Estonia pealik Aivar Mäe. Ta viitsib ja viitsib pingutada, et meie kultuurikeskuses jaguks kvaliteetset teatrit ja saaks koos välisrahastusega hoonet korrastada, silmapiiril ikka unistus, et sellest saab kunagi Eesti Kontserti viies kontserdimaja. Väsimatu partnerina on tema kõrval toimetanud meie kultuuritempli direktor Ülle Müller. Aitäh teile!
 
Kõne alguses mainisin, et uusi ehitisi on vähe, aga neid on. Suvel valmis tuliuus Paide reoveepuhasti. Loodetavasti kujuneb sellest konkurentsieelis, mille tulemusena rajatakse meie kodukamarale üleriigiline ühistuline piimatöötlemistehas. Tänusõnad Jaan Madisele ja Tarmo Vaherile, kes selle suurprojekti edukalt ellu viisid!
 
Need on vaid mõned näited pikast loetelust ettevõtmistest, kus paljud tänasedki siinviibijad on õla alla ja käed külge pannud. Vabandan, et ei jõua kõiki sündmusi ja tublisid inimesi siinkohal üles loetleda.
 
Heites pilgu tulevasse aastasse ja pisut kaugemasse tulevikku, siis seisame silmitsi märksa suuremate arengutega. Juba tüütavaks ja habemega jutuks on kujunenud riigigümnaasiumi loomine ja siinkohal pean ka endale tuhka pähe raputama, sest veel paar kuud tagasi uskusin, et selles küsimuses leiame ministeeriumiga üheskoos lahenduse 2014. aasta lõpuks, aga eks siis uuel aastal uue hooga!
 
Osaliselt seoses EL struktuurfondide uue perioodiga kaasneb Paidele hulgaliselt soove: rekonstrueerida Tallinna tn asuv hoonetekompleks ja laiendada sinna Ajakeskus, Paide ujula ja Ühisgümnaasiumi koolihoone vajab hädasti ehituskätt, Järvamaa perearstikeskuse rajamine Paidesse, Kultuurikeskuse jätkuv kõpitsemine ja loomulikult meie peatänavate korrastamine. Eks see objektide nimekiri kannab ikkagi suuremat eesmärki – tagada Paides jätkuvalt atraktiivne elukeskkond nii linnakodanikele, külalistele kui ka meie selgroole - ettevõtjatele.
 
Ent Paide mootorikütuseks ei ole vaid asjad, investeeringud ja sündmused. Kriitilise tähtsusega komponendiks on ettevõtlikud inimesed ja selleks, et Eestimaa süda tuksuks täistuuridel, soovin teile kõigile meeleolukat vana-aasta lõppu ning hulgaliselt julgust, pealehakkamist ja positiivsust 2015. aastaks!
 

Priit Värk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles