Tallinna ja Võru vahet hakkab sõitma Eesti esimene ratastoolibuss

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene kaugliini ratastoolibuss hakkab sõitma Tallinn-Tartu-Võru liinil.
Eesti esimene kaugliini ratastoolibuss hakkab sõitma Tallinn-Tartu-Võru liinil. Foto: Sebe

Sebe esitles teisipäeval Eesti esimest kaugliini ratastoolibussi, mis hakkab sõitma liinil Võru-Tartu-Tallinn.

Buss on varem sõitnud Hollandi teedel ja kuigi see oli ka seal kasutusel ratastoolibussina, tegi Sebe enne bussi käikulaskmist mõned muudatused: paigaldati hädakutsunginupp, toed, kinnitusvõimalused neljast punktist ja turvavöö. Lisaks tehti põrand libisemiskindlaks.

Igapäevapäevaselt on bussis ratastoolis reisijale üks koht, kuid vajadusel saab ratastoolikohti teha ka rohkem. Ühe ratastoolikoha jaoks tuleb välja võtta neli tavalist istet. Et kõik sujuks, soovitas bussifirma tootejuht Kadri Johanson ratastoolis reisijatel teha telefoni teel 48 tundi varem eelbroneering.

Nagu seadus ette näeb, saavad ratastoolis reisijad vastavate dokumentide ettenäitamisel bussiga sõita tasuta ja seda ei muuda ka fakt, et Sebel tuli bussi eest välja käia tavalisest oluliselt suurem summa. Hind on ka põhjuseks, miks firma ei soetanud päris uut bussi.

Liini hakkavad teenindama neli bussijuhti, kes on Johansoni kinnitusel saanud spetsiaalse väljaõppe, kuidas käsitseda tõstukit ja kuidas abistada ratastoolis reisijat.

Marsruudi aitas Sebel välja valida liikumispuuetega inimeste liit. Liidu hinnangul on sellest liinist eelkõige kasu ratastoolis tudengitele, kelle jaoks on peamisteks keskusteks just Tallinn ja Tartu.

Johanson märkis lisaks, et peatused on ka Mäo ja Puhu ristis, mis võimaldavad bussi teenuseid kasutada Paide, Põltsamaa ja Jõgeva piirkonna inimestel.

Rohkem infot saab veebilehelt sebe.ee/ratastoolibuss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles