Arvo Pärt valis kingituseks rõõmupisara

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Reedel lõppesid Paides Pärdi pidunädalad tantsuetendusega «Dance by Pärt», mida tuli vaatama ka helilooja.
Täna poole kuue paiku saabus Paide kultuurikeskusse helilooja Arvo Pärt, kes kuulis alles abilinnapea Piret Sapi käest, et ta saab näituselt «Kingitus Pärdile» koju kaasa võtta ühe pildi. Üllatusest pani Pärt käe tänulikult südamele.

Näituse kuraatori Leho Rubise saatel tegi Pärt näitusel tiiru. Väljas oli 30 kunstniku ja Järvamaa noorte teoseid. «Suur töö on neid üles panna,» sõnas ta tunnustavalt.

Ringkäigu lõpus muutus Pärt murelikuks. «Täiesti võimatu on valida!» ütles ta mõtlikult. Ta vaatas kõik pildi veel kord üle, küsis nõu fuajees istunud lastelt. Nemad soovitasid maali, kus on ta äratunduvalt peal.

Alustades kolmandat korda ringkäiku, jäi Pärt seisma Leonhard Lapini teose «Kood 234» juures, uuris seda lähemalt. Seejärel võttis teose seinalt maha, vaatas seda kaugemalt ning lõpuks naeratas ja pistis korraks pintsaku hõlma alla. Sellega oli asi otsustatud. «See on nagu rõõmuspisar,» sõnas ta.
Kell seitse oli helilooja saalis, kus algas tantsuetendus «Dance by Pärt». Koos rahvusooperi Estonia solistidega astus lavale 15 Paide noort tantsijat spordiklubidest Hotsport ja Maribel.

Tantsuetenduse koreograafid ja lavastajad on Toomas Edur, Marina Kesler ja Oksana Titova. Laval näeb Pärdi muusikast inspireeritud tantsuseadeid ja Marina Kesleri tantsuetendust «Othello».
Toomas Edur lausus, et Paide tantsijad olid väga tublid ning said Marina Kesleri tantsuseadega väga hästi hakkama.
Tema sõnul sobib Paide kultuurikeskuse lava balletietenduseks ning rahvusooper Estonia võiks rohkemgi käia mööda Eestit ning anda etendusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles