Muuseum teeb legendaarse õlleärimehe nähtavaks

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade G. Stammi õllevabrikule Vallitornist 1910ndail. Nagu näha, voolab jõgi veel pruulikoja juurest läbi, õuel kõrguvad suured puuvirnad. Esimene majade grupp asub Veski tänava ääres, neist vasakpoolne oli perekonna elumaja.
Vaade G. Stammi õllevabrikule Vallitornist 1910ndail. Nagu näha, voolab jõgi veel pruulikoja juurest läbi, õuel kõrguvad suured puuvirnad. Esimene majade grupp asub Veski tänava ääres, neist vasakpoolne oli perekonna elumaja. Foto: Fotod Järvamaa muuseum

Kes oli see auväärt paidelane, kelle 19. ja 20. sajandil Veski tänavas asunud õlletehas tootis ühel aastal 197 000 liitrit õlut ning kellel oli Paides viis õllepoodi ja mujal kõrtsid peale selle?

Neile, kes ei malda digiarhiiviallikates tuhnida ja tolleaegseid ajalehti lehitseda, annab Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseum üksikasjaliku vastuse, kui on kolme aasta pärast Tallinna 9 majja kujundanud vana aja õlle- ja limonaadikoja. (Loe ka 18. aprilli Järva Teatajast «Paide vanalinnast kujuneb muuseumilinn»)

«On olnud kauane tava teha kodudes ka õlut, nagu on küpsetatud leiba, seepärast tahamegi uuenevas muuseumis näidata elusa õlle tegemist, taaselustada õlletootmise tava mitte tänapäevasel moel,» selgitab kuraator ja koguhoidja Malle Hõbemägi. «Ka oli õllejoomise maine sajandeid tagasi teistsugune, tollal oli õlu januks, palju puhtam ja tervislikum kui mõni vesi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles