Võimekamateks osutusid Paide ja Türi

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo

Eile avalikustati Eesti kohalike omavalitsuste võimekuse indeks. Selle järgi on eelmise aasta andmete põhjal kõige võimekamad Järvamaal Türi vald (24. koht üleriigilises pingereas), Paide linn (25.) ja Imavere vald (47.)

Järvamaa omavalitsuste edetabeli lõpus on Kareda (203.), Roosna-Alliku (130.) ja Koigi vald (98.)

Uuringu koostaja OÜ Geomedia peab aga õigemaks liita kohalike omavalitsuste nelja viimase aasta näitajad, sest nii väheneb ühekordsete tegurite, näiteks konkreetsete europrojektide mõju. Selle järgi on kõige võimekam Järvamaa omavalitsus Paide linn (23.), talle järgneb Türi vald (25.) ja kolmandal kohal on endiselt Imavere vald (44.) tabelis lõpus oleksid aga endiselt Kareda (174.), Roosna-Alliku (133.) ja Koigi vald (115.).

Järvamaa vallad paistavad eriliselt silma alla 2000 elanikuga omavalitsuste edetabelis, mis on koostatud nelja aasta andmete põhjal. Võimekamate esikümnesse mahub lausa neli valda: Imavere, Albu, Paide ja Järva-Jaani.

Uuringu järgi sai aga Paide linn üle-eestilises arvestuses esikoha kohaliku omavalitsuste teenuste kategoorias (2006. - 2009. aasta andmed).

OÜ Geomedia hindas 226 omavalitsuse võimekuse indeksit, võttes arvesse 28 komponenti. Nende hulgas olid näiteks elanike arv, kohalik majandustegevus, töötus, ülalpeetavate arv, omavalitsuse eelarve ja võlakoormus, ametnikud ja pakutavad teenused. Võrreldi arengut viimasel neljal aastal, kirjutab Postimees. Eesti kõige võimekam omavalitsus on Rae vald Harjumaal, talle järgnevad Viimsi vald ja Tallinn.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles