Vaata, kui palju on järvakad pankadesse münte viinud

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kampaanias «Mündid panka» olid järvakad oktoobri lõpuks viinud panka 800 kilogrammi münte.

Kõige aktiivsemalt, koguseliselt 26 tonni, olid münte vahetanud Harjumaa inimesed, järgnesid Tartumaa ligi seitsme ja Ida-Virumaa ligi kuue tonniga.
Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm ütles, et oodatult on suuremad kogused kontole pandud või sularahaks vahetatud Harjumaal ja Tallinnas, kuid elanike aktiivsust on näha kõigis maakondades.


Statistika põhineb kahe kõige laiema kontorivõrguga panga andmetel. «Mitmed pangakontorid on avatud ka laupäeviti, mil vanemad saavad koos lastega hoiupõrsaste mündid ära viia,» lausus ta. «Tingimata ei pea minema oma kodupanka, münte võib vahetada tasuta sularaha vastu ka mõne teise panga kontoris, kus on sularahateenus.»


Talihärm tuletas meelde, et kuigi münte on võimalik hiljemgi ära vahetada, soovitab pangaliit teha seda enne detsembrit, sest aasta lõpul on pangakontorites tavapärasest rohkem rahvast. «Detsembris on eraisikutel võimalik pangakontorites oma kroone teenustasuta ja keskkursiga eurodeks vahetada,» selgitas ta. «Uuel aastal häälestatakse iseteeninduslikud mündilugemismasinad ümber eurodele ja kroonimüntide lugemine on oluliselt aeganõudvam.»


Eesti metallraha, kroone ja sente, on ringluses ligi 456 miljonit kogusummas ligi 155 miljonit krooni. Keskmiselt on igal Eesti inimesel 340 münti 115 krooni väärtuses.
Münte saab alates oktoobri keskpaigast annetada «Teeme ära – Minu Eesti» abil ka Eesti toidupangale. Toidupank jagab muidu hävitamisele minevat toitu puudust kannatavatele inimestele.
Heategevuslikke kogumiskaste leiab kauplustest ja pangakontoritest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles