Vabatahtlikutöö lisab CVle plusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Tööpuuduse tõttu kõigile noortele rahateenimisvõimalusi ei jagu, kuid kogemusi hankida ja oma CVd täiendada võib ka vabatahtliku tööga, teavad öelda Kaisa Pelt (19) ja Natalja Liit (19).

Milliste ürituste, tööde ja projektide juures oled vabatahtlikuna abiks olnud?
Kaisa: Olen olnud vabatahtlik sellistel sündmustel nagu noortemess «VABA aeg = minu AEG», Paide-Türi rahvajooks, Paide triatlon ja hiljem Pühajärve triatlon.
Nüüd, pärast keskkooli lõpetamist, jätkan ka moevõistluse «MoeP.A.R.K» korraldamist.
Praegu on mu südame võitnud «MoeP.A.R.K» ja Pühajärve triatlon, seega nendelt sündmustelt ma puududa ei soovi. Loodetavasti lisandub kunagi veel midagi, head asjad tulevad ise ja õigel ajal minu juurde.
Natalja: Löön kaasa igal võimalusel kõigis kodukandis Ardus tehtavates üritustes.
Milline oli esimene vabatahtliku töö kogemus?
Kaisa: Esimene oli Paide triatlonil. Esimesel aastal sain abiks olla ainult sündmuse lõppedes, kui asju kokku korjasin.
Natalja: Kõik sai alguse põhikoolist. Meil oli hästi vahva huvijuht, kes kaasas mind alati igasugustesse meeskondadesse, sain peaaegu igal üritusel eestkõneleja olla.
Puutusin kokku ka meie küla esimese noortekeskuse avamise ettevalmistuste, noorsootöötajate vaheldumise ja lõpuks noortekeskuse sulgemisega.
Viimaks toetas meid kohalik omavalitsus ning koos ühe hea koolikaaslasega lõime Ardu 4H noorteklubi, mis tegutseb siiani. Esialgu küll avatud noortekeskuse (edaspidi ANK) vanades ruumides, nüüd koolis.
Miks oled nõus ikka ja jälle minema vabatahtlikuna appi?
Kaisa: Kui oled korra vabatahtlik olnud, siis lihtsalt ei suuda edaspidi «ei» öelda. Emotsioon, kogemus ja meeldiv seltskond on need, mis motiveerivad ja tekitavad tahtmise vabatahtlik olla.
Natalja: Minu hea tuttav ütleb alati, et kodanikualgatus on parim viis asju muuta. Kui keegi ei tee, tuleb ise teha.
Omal ajal võtsime sõna ANKi taasavamise nimel, aga see ebaõnnestus. Mis muud, tuli ise midagi teha, võimalused leida. Aga kes tahab 16aastast noortekeskuse juhatajaks võtta? Nii siis saigi alguse minu vabatahtlik töö noortega.
Mida on vabatahtlikkus sulle andnud?
Kaisa: See on andnud mulle uskumatult meeldejäävaid ja huvitavaid kogemusi. Tutvused ja inimesed, kelleta ei kujuta teatud sündmusi ette, on unustamatud. Ootamatutes olukordades olen õppinud tegutsema kiiresti ja tõhusalt.
Natalja: Ma olen leidnud enda.
Mille poolest eristuvad noored, kes teevad kõike vaid raha eest, nendest, kes on vabatahtlikuna abiks?
Kaisa: Vabatahtlikuna tegutsevad noored võtavad asja rohkem mõnuga ja projektides osaledes saavad rohkem kogemusi.
Ilmselgelt on vabatahtlikuna lihtsam kogemusi hankida, kui pidevalt otsida võimalusi, kuidas raha teenida.
Natalja: Raha ei tee õnnelikuks, vabatahtlik tegevus teeb, kui seda teha mõistlikes piirides, eraelu tuleb ka elada. Inimesed, kes mõtlevad vaid töötasule vabatahtliku tegevuse juures, on kibestunud ja negatiivse ellusuhtumisega. Raha pole ju kunagi küllalt.
Kuidas hindate Eesti vabatahtliku töö võimalusi?
Kaisa: Võimalusi on, tuleb osata ainult õigest kohast uurida. Ühtlasi on oluline, et projekt, milles vabatahtlikuna osaleda, pakuks huvi, sest kui huvi ei ole, ei tule tegutsemisest midagi välja.
Natalja: Oi, neid võimalusi on palju, aga ainult vabatahtlik töö ei toida. Ja mingil põhjusel nõutakse ikkagi diplomit, tõendit, õiendit. Niisama «lambist» vabatahtlik olla vist ei saa.
Kuivõrd palju pingeid ja kohustusi vabatahtliku tööga kaasneb?
Kaisa: Ei saa öelda, et vabatahtliku töö täiesti lust ja lillepidu on. Olles tihtilugu infojagaja, peab sündmuse korraldusega täpselt kursis olema.
Ühtlasi tuleb oma väsimus ja kehv tuju unustada, sest positiivsete inimestega on alati lihtsam ja meeldivam suhelda.
Vabatahtlikuna on inimestega suheldes vaja välja mõelda lahendusi probleemidele või kibekiirelt ühelt ülesandelt teisele ümber lülituda, aga kui selliseid hetki poleks, muutukski ehk kõik liiga üksluiseks. Proovikivid on üks huvitavamaid ja arendavamaid osi vabatahtlikus töös.
Natalja: Iga projekt ja sellega kaasnev pinge ja vastutus on erinev. Oleneb muidugi toetuse summadest ja projektist, ka meeskonnast.
Aga see rahulolu, mis on nähtav projekti tulemustest, varjutab igasuguse pinge. Projekti juhtimine on väga hea eneseteostuse viis.
Kuidas projekte
koostate?
Natalja: Projekte koostame oma visioonist, unistustest ja tegelikest võimalustest lähtudes. Meil on head toetajad, kes meid suunavad, meile nõu annavad.
Kehtib lihtne valem: täna tuleb idee, paneme paberile, homme leiame võimaliku rahastaja ja kaasrahastaja, ka omarahastuse ja esitame projekti taotlusvooru.
Siiani oleme peaaegu kõikidele projektidele rahastuse saanud. Kavandeid teeme ka koos naabervalla noortega.
Kas oled mõelnud ka välismaale vabatahtlikuks minna?
Kaisa: Olen mõelnud, aga seni on see ainult mõtteks jäänud. Praegu on prioriteet ülikool, kuid ühel päeval võiks kuskil kaugel midagi head teha küll.
Kui raha kõrvale jätta, siis milline vahe on vabatahtlikul tööl ja raha eest töötamisel?
Kaisa: Miskipärast on vabatahtlik alati toredam olla, kui raha eest töötada, olgugi et ilma rahata tegelikult elus hakkama ei saa.
Natalja: Olen mõelnud, et kui saaksin noorteklubi ja MTÜ tegevuse eest töötasu ja kogu see tegevus olekski minu töö, siis mul poleks motivatsiooni.
Palgatöö kipub ju alati rutiiniks muutuma, aga hobi ei saa rutiin olla. Raha eest ma seda ei teeks. Raha seab piirid.
Kus oled palgatööd teinud?
Kaisa: Suvevaheaegadel teenisin taskuraha palgatööga ja olen rahul, et seda tegin.
Natalja: Oleneb, mida mõelda palgatöö all. Loomulikult käin iga päev tööl. Projektidest rääkides on paljudel juhtudel võimalik projektijuhile töötasu maksta. Mina olen lisanud töötasu omarahastuse alla, otsest tasu pole saanud.
Milliseid tunnustusi oled vabatahtliku töö eest saanud?
Kaisa: Minu osalemine vabatahtlikuna oli märgitud iseloomustuses, mille alusel määrati mulle tänavu Paide linna andeka lapse stipendium.
Natalja: Eks ikka kiidetakse mõnikord. Käisin Itaalias rahvusvahelisel konverentsil ( Eesti noorsootöö keskuse hea eeskuju eripreemia 2009), tänavu sain vallavanema tänukirja ka. Parim tunnustus on, kui projekt või üritus õnnestuvad.
Kas näed ennast vabatahtlikuna ka tulevikus?
Kaisa: Mõnikord külastan veebiportaali www.vabatahtlikud.ee ja vaatan, mis neil parasjagu pakkuda on.
Lisaks leidsin hiljuti ühe huvitava pakkumise, kuid kahjuks ajanappuse tõttu ei saa sellest ilmselt osa võtta. Kuid järgmiseks suveks on mul üks vabatahtlikuna tegutsemise plaan juba valmis.
Natalja: Kindlasti. Sellest on saanud osa minu elust, see on hobi. Nüüd olen veel mittetulundusühingu Ardu huvikeskuse asutajaliige, unistused on suured ja need tuleb ellu viia. Ei mingit loobumist.

KOMMENTAAR

Anu Ansberg

endine Järvamaa noortekogu esimees

Järvamaa noortekogu töötab välja programmi, mille kaudu saavad noored kandideerida vabatahtliku töö kohtadele.
Programmiga rajatakse Järvamaale vabatahtlike keskus, et ühel päeval oleks tugistruktuur, mis soosiks ja hõlbustaks noortel vabatahtlikuna töötamist.
Vabatahtlik töö on hingega tehtud heategu kogukonnale. See on vabatahtlikult võetud kohustus ja proovikivi, mille käigus on sul võimalus ennast arendada.
Vabatahtlikuks olemine ei nõua õnneks mingeid erioskusi. Oluline on sinu enese vaba tahe midagi head teha. Üks suur pluss ongi, et saad oma teadmised ja oskused proovile panna, kogemuste kaudu õpid ja arened ning õnnestumised toidavad sind emotsionaalselt.
Olen üheksa aastat olnud seotud erinevate noorteorganisatsioonidega Järvamaal. Minu tutvusringkond on tublisti laienenud, tegevuste ja põnevate koolitustega olen omandanud uusi kogemusi ja teadmisi, koostöö vabatahtlike gruppidega on viinud mind Eestist kaugemalegi.
See kõik on kindlasti muutnud mind sisemiselt paremaks kodanikuks.
Vabatahtliku töö miinused on tänapäeva ühiskonnas laiskus ja mugavus. Laisk inimene otsib vabandusi, aktiivne leiab need võimalused ja lahendused, kuidas just tema ühiskonnale kasulik saab olla.
Järvamaal on piisavalt aktiivselt tegutsevaid noorteorganisatsioone, kes tegelevad erinevate projektidega. Nendega ühendust võttes võib ennast kindlasti vabatahtlikuks pakkuda.
Teavet saab Kesk-Eesti noorsootöö keskusest, Järvamaa arenduskeskuse mittetulundusühenduste konsultandi käest või Järvamaa noortekogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles