Tormi murtud hiiglaslik remmelgas jääb risuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide Veski tänava elanik Raimond Tammik mäletab veel 540sentimeetrise ümbermõõdu ja 20 meetri kõrguse hõbepaju suursugust kasvuaega.
Paide Veski tänava elanik Raimond Tammik mäletab veel 540sentimeetrise ümbermõõdu ja 20 meetri kõrguse hõbepaju suursugust kasvuaega. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Paide Veski 10 elanikud tunnevad muret nende elamu aiamaade taga kasvanud võimsa, arvatavasti Järvamaa ühe jämedaima paju pärast, mille suursugusele elule tegi augustitorm karmi lõpu.

«Siin ta ongi,» ütles Raimond Tammik, kui oli meid remmelga juurde juhatanud. «Olen siin majas elanud 45 aastat, võimas mitmeharuline hõbepaju oli, andis mitme mehega ümbert kinni võtta,» lisas ta.


Paide linnavalitsuse heakorraspetsialisti Tiina Kivila andmetel kasvas paju reformimata riigimaal. «Sel juhul kohas, kus ei ole detailplaneeringut, kohalikul omavalitsusel raiet teha õigust pole,» selgitas ta. «Küll on omavalitsuse kohus jälgida, et murdunud puu poleks sinna liikuma sattuvatele inimestele ohtlik.»


Keskkonnaameti Harju-Järva-Rapla regiooni looduskasutuse spetsialist Olavi Randver ütles, üldjuhul ametil maakonna jämedamate puude andmekogu pole.
Küll on jämedamad puud kirja pannud omaaegne Järvamaa metsade hea tundja Viktor Kapp 2001. aastal ilmunud raamatus «Järvamaa – metsade maa». «Kapi andmetel on Paides Veski tänava vanas jõekäärus kasvava remmelga 1,3 meetri pealt, kus puu on loomulikus olekus kõige jämedam, mõõdetud ümbermõõt 540 sentimeetrit ja kõrgus 20 meetrit,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles