Jatsenjuk: Ukraina ei maksa Vene laenu tähtajaks tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arseni Jatsenjuk.
Arseni Jatsenjuk. Foto: AP/Scanpix

Ukraina peaminister Arseni Jatsejnuk kehtestas moratooriumi oma riigi kolme miljardi USA dollarini küündiva võla suhtes Venemaale; väites, et Moskva pole jäänud nõusse juba teistele rahvusvahelistele võlausaldajatele pakutud tagasimaksetingimustega.

«Pärast seda, kui Venemaa keeldus meie pakkumisest hoolimata püüdlustest jõuda restruktureerimises kokkuleppele, kehtestas valitus moratooriumi kolme miljardi dollari (ligi 2,7 miljardit eurot) suuruse võla tagasimakses,» teatas Jatsenjuk otse-eetrisse jõudnud valitsusistungil. Ta ei täpsustanud samas, millal riik võla tasuda kavatseb. Moskva on varem öelnud, et tähtajaks maksmata jätmise korral võib ta minna kohtusse.

«Moratoorium jääb paika meie restruktureerimisplaanide vastuvõtmise või vastava kohtuotsuseni. Me oleme valmis kaebuseks Vene poolelt,» rääkis peaminister.

Majanduslikes raskustes Ukraina on pöördunud rahvusvaheliste võlausaldajate, kuid mitte Venemaa poole. Novembris pakkus president Vladimir Putin välja, et Moskva jääb nõusse maksetega 1 miljard dollarit (920 miljonit eurot) aastas vahemikus 2016-2018. Ukraina keeldus pakkumisest väitega, et ei saa seaduslikult pakkuda Venemaale paremat lepingut kui see, milleni on jõutud läbirääkimistel teiste võlausaldajatega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles