Elupäästja lubab päästjaametis vastu pidada vähemalt 25 aastat

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu andis teisipäeval elupäästja medali ka Koeru päästekomando päästjale Einar Viitalile (vasakul).
Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu andis teisipäeval elupäästja medali ka Koeru päästekomando päästjale Einar Viitalile (vasakul). Foto: Mihkel Maripuu

On eelmise aasta 7. detsember. Kell 14.36 saavad päästjad väljakutse Paide valda Suurpalu külla. Teiste seas ajab «roobad» selga, nagu ta on väljakutsete puhul juba viimased 20 aastat teinud, ka Koeru päästekomando mees Einar Viital. Ta ei tea, et ka sel päeval saab temast elupäästja.

Teatest selgub, et Mäekülast neli-viis kilomeetrit Koeru poole põleb hallikas ühekorruseline maja. Naabrite teada võib põlevas majas olla kaks inimest, üks neist liikumispuudega. See teave jõuab meesteni teel sündmuskohta.

Üks päästetud, üks hukkunud

Päästja Einar Viital on sel päeval Koeru päästekomando valveteenistuse eest vastutav isik. Kohale jõudnud, annab ta meeskonna liikmetele korralduse moodustada põhiliini hargnemine ja valmistuda suitsusukeldumiseks.

Samal ajal läheb Viital luuret tegema. Ta  üritab avada maja välisust, kuid see on lukus. Einar läheb ümber maja, et leida mõni teine sobilik sisenemistee ja saada teada, kas majas on inimesi. Jõudnud maja tagumisel küljel asuva akna juurde, näeb ta suitsuses toas akna lähedal istuvat meest, kes vehib kätega.

Viital avab akna ja põlevas toas istuv mees teatab, et ta ei saa liikuda, sest tema jalad ei liigu. Et olukord on kriitiline, otsustab kogenud päästja kohe tegutseda. Ta kummardub üle aknalaua ja haarab mehest kinni, tirib ta aknalauale ja järgmise tõmbega toast välja. Kaks minutit pärast põlengukohta jõudmist, teatab Einar häirekeskusele, et üks kannatanu on majast päästetud, ja suitsusukelduja alustab teise kannatanu otsinguid.

Põletushaavu saanud mehe päästnud Einar Viital pälvib loetud päevad hiljem päästeteenistuse 20 aasta staažimärgi. See on olnud Viitalil seni ainus aumärk.

Päästetud mees antakse üle kiirabile ja toimetatakse tervisekontrolliks haiglasse. Võib liialdamata öelda, et ta jäi ellu päästjate kiire tegutsemise tõttu.

Teise kannatanu, 57aastase liikumispuudega naisterahva, leiavad päästjad majast surnuna.  See oli 2015. aasta traagilisim (loe: hukkunuga) tuleõnnetus Järvamaal.

Tulekahju, mille puhul võis põleng kohal käinud valvemenetleja hinnangul alguse saada köögist, on lõplikult kustutatud kella 15.55ks.

Teisipäeval andsid siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu tublidele meestele ja naistele kätte päästeteenistuse aumärgid. Teiste sai Lillepaviljonis olnud tseremoonial rinda elupäästja III klassi medali Einar Viital.

Esimene medal, kuid mitte esimene päästetud inimelu.  «See polnud kõige lihtsam väljakutse, tegemist oli puidust elumaja põlenguga ja hoones olid inimesed. Tuli teha suitsusukeldumist ja  vastu võtta kiireid otsuseid,» meenutas Viital hiljem.

Mis päästetud mehest edasi sai, Viital ei tea. Tallinnasse medali järele sõitis ta igal juhul uhke tundega rinnas.

Koeru päästekomando pealik Sven Selge hindab Einar Viitalit kui staažikat ja tublit päästjat. Temaga ühines Järvamaa päästepiirkonna juhataja kohusetäitja Arvi Luuk. «Einar on võitluskaaslane, keda võib igal ajal usaldada,» ütles ta. «Mäletan, et aastaid tagasi, kui Järva-Jaanis põles üks kauplus, tegime koos suitsusukeldust. Ta peab lugu heast huumorist, kuid oma pääste- ja turvafirma tööd teeb täie tõsidusega.»

Tublisid inimesi tuleb märgata

Einar Viital kinnitas, et kui tervis peab vastu, siis ta päästjaametis kindlasti jätkab. «25. aasta staažimärgi sooviksin ikka vastu võtta,» sõnas ta.

Elupäästja medaliga tunnustati seekord 21 inimest, neist 17le omistati III klassi medal ja kolmele inimesele II klassi elupäästja medal. Elupäästja medal on Arvi Luugi arvates tunnustus ennekõike kõikidele Koeru, aga laiemalt kõigile Järvamaa päästjatele. «Tublisid inimesi tuleb märgata,» rõhutas ta.

Järvamaa taustaga mehi on tunnustatute seas veel. Nii sai päästeteenistuse Hõberisti Paidest pärit varinguekspert Gert Teder. Postuumselt omistati päästeteenistuse Hõberist päästeameti haldusosakonna tehnika ja varustuse talituse juhatajale, Türilt pärit Andres Heinsalule.

Päästeamet tunnustas aumärkidega 86 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles