Juurviljakrõpsud toovad ootamatut tulu

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakultuuri spetsialist Lili Välimäe teab, et kartulikrõpsude asemel on palju tervislikum krõbistada turul pakutavaid koduaia juurikatest tehtud krõpse, neist üllatas teda magusa maitsega punapeedikrõps.
Rahvakultuuri spetsialist Lili Välimäe teab, et kartulikrõpsude asemel on palju tervislikum krõbistada turul pakutavaid koduaia juurikatest tehtud krõpse, neist üllatas teda magusa maitsega punapeedikrõps. Foto: Dmitri Kotjuh

Koduperenaine Juta Sakkis üllatus, et tema koduaia krõpsudeks kuivatatud peedid ja porgandid lähevad kaubaks nii hästi, igatahes kevadel kavatseb ta kasvupinda oluliselt suurendada ja unistab julgemalt reisist Kanaari saartele.

Koeru vallas Ervita külas Männi talus elav Juta Sakkis on kuivatanud õunu, sekka porgandeid, punapeete ja kõrvitsatki juba aastaid. Oma perele ja pakkunud ka sugulastele.

Punapeedikrõps on peagi otsas

Kui muidu porgandit ja peeti väga sööma ei kiputa, siis vestluse kõrvale krõmpsutades kulub neid mitu kausitäit. Nii julges ta haarata kinni Paide turul kauplemist alustanud Kaie Altmetsa pakkumisest tuua müüki kuivatatud õunte kõrvale ka teisi tooteid.

«Mõtlesin, miks mitte proovida, sest krõpsud on kasulikud. Kuivatan neid omatehtud kuivatis kuni 50kraadises kuumuses, kus säilivad kõik vitamiinid ja mineraalained,» lausus ta.

Et krõpse kohe nii hästi ostma hakatakse, ei osanud Sakkis arvata. Kui õunu on ta igal aastal  kuivatanud rohkesti, siis neid veel jagub, kuid punapeet on peagi otsas. «Tundub, et punapeet meeldib rahvale, eks tal ole tervislikkuse juures ka mõnusalt magus maitse,» lisas ta.

Igatahes sel kevadel kavatseb üle 60aastane Juta Sakkis peenramaad oluliselt suurendada. «Talul maad jagub ja kui toodang kuivatatuna sedavõrd hästi läheb, siis tuleb seda teha,» sõnas ta.

Juta Sakkis töötas Udeva sovhoosis raamatupidajana, ühismajandite lagunemise järel pidas kodukandis kümme aastat poode ja sööklaid.  Kui Ervital jäi rahvast aina vähemaks, oli mõttekam  äritegevus lõpetada kui täita etteseatud euronõudeid.

Nüüd toodab Sakkis krõpse. «Kui tänavu pole kogemata leitud äri rahalisa veel väga tuntav,  pigem tegutsema motiveeriv, siis koguseid suurendades ja müügikohti juurde saades võib unistus Kanaari saartele puhkama sõita täidegi minna,» lausus ta.

Sakkis ütles enda kohta, et on kõigele uuele vastuvõtlik ja püüab järele teha seda, mis silma jääb ja meeldib. Ta on maitsnud ka kuivatatud marju, kuid need pole erilist muljet avaldanud.

Nii pakub ta krõpsude kõrval müügiks küüslaugupulbrit ja koduaia roosiõiesiirupit. «Kui oleksin 20 aastat noorem, koliksin  Tallinnale lähemalegi ja seal oleks ostjat rahvast rohkem, aga kus ma nüüd enam. Harjunud elama siin Väinjärve kaldal ja miks suurt tulugi enam nii taga ajada,» arutles ta.

Kohe mitu krõpsupakki korraga

Paidelane Auli Kaasik käib Paide turuplatsil Talutare kioskist just Sakkise õunakrõpse ostmas. «Õunakrõpsud on head ja just need siin meeldivad mu kolme ja poole aastasele pojale kõige rohkem. Kui võimalusi on rohkem, küll maitseme ära ka teised  tooted, sest kartulikrõpse ma põhimõtteliselt ei osta,» lausus ta.

Ka rahvakultuuri spetsialist Lili Välimäe teab, et poekrõpsude asemel on parem krõmpsutada tervist andvaid koduaiasaadusi. «Õunu kuivatame isegi, kuid punast peeti ja porgandit mitte, neid on kindlasti hea osta turult,» sõnas ta.

Kolmapäeval Talutares müüja olnud Malle Rooba ütles, et Juta Sakkise krõpse teavad inimesed juba küsima tulla. «Rohkem ostetakse õunakrõpse, kohe mitu paki korraga, kuid avastatakse ka peedi- ja porgandikrõpsude headust,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles