Korravalvurid said istumise alla ainulaadse sõiduriista

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevadel võib Järvamaa korravalvureid näha sõitmas sinivalge politseikirjades ATVga. Vilkurite ja sireeniga masin kulub eriti marjaks ära kadunud inimeste otsingul ja kitsastel teedel-tänavatel patrullides.

Paide abipolitseinike rühma vanem Margus Nurmik on kesknädalal politseimaja hoovis ilmselgelt rahulolev. Muhelust on näha isegi kiivri visiiri vahelt.

ATV hankimine oli tema südameasi ja nüüd seisab kauaoodatud masin lõpuks ühes politseimaja garaažis.

«Masinaid, millega parkides või staadionide ümbruses sõita, pole politseinikel olnudki (politseijalgrattaid on kaks – toim). Need on, vähemalt Paides, kohad, kus noored ei pea end tihtilugu kõige paremini üleval,» selgitas ta.

Prefektuuri peale on kolm ATVd

Margus Nurmik on masinat juba tööolukorras katsetanud. Kui paar nädalat tagasi oli Väätsal lumememmede valmistamise aktsioon, korraldas ta ATVga seal parkimist.

Korraga mahub sellega sõitma kaks inimest ja valdavalt leiab see kasutust siis, kui väljas on ikka plusskraadid, kuigi käesoojendused laseksid sõita ka soojema talveilmaga.

Nurmiku heameelt jagas ka Paide politseijaoskonna juht Margus Toomsalu. «Metsaotsingutel on ATVst kindlasti palju abi. Politseis on sellised masinad kasutusel ennekõike meie idapiiril ja mereäärsetel otsingutel,» selgitas ta.

Tasub teada, et antud ATV kuulub alarmsõidukite registrisse ehk kui mõni vormis korrakaitsja ilmub masinaga punaste ja siniste vilkurite sähvides teie auto tahavaatepeeglisse, tuleb teil tee äärde tõmmata ja seisma jääda nagu tavalise politseiauto puhul.

Varem kasutasid Paide rühma abipolitseinikud Paide spordi- ja tervisekeskusele kuuluvat ATVd, kuid Margus Nurmiku ütlust mööda oli kokkuleppe korras üht sõiduriista jagada keeruline. Tolle ATVga turvati näiteks suveüritusi Paide Vallimäel.

ATV pole vähemalt kuut maakonda ühendavas Lääne prefektuuris tavaline alarmsõiduk. Politsei pressiesindaja Heiko Leesment andis teada, et nende prefektuuris on kolm ATV-d: Saare-, Pärnu- ja nüüd ka Järvamaal.

Maakonnas tegutseb 21 abipolitseinikku. ATVga sõitmiseks peavad nad olema läbinud alarmsõiduki koolituse ja neil peab olema ülesande lahendamise pädevust. Kevadel peaks omavalitsuste tegevustoetuse eest läbima alarmsõiduki koolituse kümmekond järgmist abipolitseinikku.

Paide politseijaoskonna patrulltalitluse juht ja abipolitseinike Järvamaa koordinaator Halar Hallimäe sõnas, et nad püüavad leida abipolitseinikele võimalikult palju rakendust.

Abipolitseinikud annavad endast palju

Et see on politseinikel seni õnnestunud, näitab kõige selgemalt statistika. Nii saame teada, et kui 2013. aastal said abipolitseinikud kirja 1400, siis eelmisel aastal juba üle 2600 töötunni aastas. Valdavalt on need olnud patrullkäigud (1100 tunnilt 2200 tunnini). Keskmisel kuul panustavad abipolitseinikud kohalikku politseitöösse 200 + tundi, mida on väga palju.

Abipolitseinike aktiivsust kiitis ka politseijuht Margus Toomsalu. «Abipolitseinik võiks oma kodukandis olla see inimene, kes hoiab turvalisusel silma peal ehk lisaks patrullimisele on tähtis ka ennetustöö,» sõnas ta.

CF marki kandev ja 550 ccc mootorimahuga politsei-ATV maksis 7030 eurot, millest 4000 tuli turvalisuse väikeprojektide 2015. aasta toetusprogrammist, 2000 Paide linnalt ja 1030 Järvamaa omavalitsusliidult.

Kui väliselt on ATV täiesti valmis, siis panipaikade, täpsemalt lampide ja kiirusemõõtjale sobiva hoidiku ehitamisega tuleb veel vaeva näha. Kui pikemaid vahemaid on vaja läbida kiiresti, läheb masin kärule ja sündmuspaigale sõitva politseiauto külge.

KONTAKT

Kõik, kes te soovite Järvamaal vabatahtlikuna turvalisuse loomisele kaasa aidata, võtke julgelt ühendust Halar Hallimäega telefonil 384 9930 või e-posti aadressil halar.hallimae@politsei.ee. Küsimuste korral võib ka Paide politseijaoskonda kohale minna.

Uuri lisa aadressilt www.abipolitseinik.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles