Ravimata hambad võivad põhjustada vähki

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hambaarstide liidu presidendi Piret Väli selgitusel võivad õigel ajal ravimata jäänud hambad põhjustada kroonilisi põletikke ja isegi suuvähki. «Näiteks väljakujunenud parodontiidi ehk hammaste kinnituskudede põletiku puhul võib igemetaskute sisepind olla peopesa suuruselt haavandunud,» lausus ta. «Katkised hambad, mis on teravate servadega, võivad kroonilise ärritusena põhjustada suu- ja keelevähki.»
Väli lisas, et põletikud suus, eriti siis, kui need jäävad krooniliseks, on riski tõstev lisafaktor nii insuldi kui ka südameinfarkti tekkel. Lisaks anaeroobsed flegmoonid ja abstsessid, mis on väga ohtlikud ja võivad lõppeda surmaga.
Väli hinnangul pole kindlasti õige, et inimesed peavad hambaravi täies ulatuses ise kinni maksma, sest suuõõnehaigus on samasugune haigus nagu iga teinegi.
Hambaid säilitav alusravi peaks Väli meelest olema kompenseeritud kõigil täiskasvanutel, nii nagu see on mujal. Ja kui haigekassa eelarve seda täies ulatuses ei võimalda, võiks hinnavahe hüvitada erakindlustus. (Tarbija24)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles