Algas konkurss 2017. aasta toidupiirkonna leidmiseks

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meisterkokkade eesti toidu näidislaud pakkus seda, mis on meile omane ja mis meil kasvab: mitmel viisil valmistatud räimed, marineeritud peedid ja muskaatkõrvitsad, kapsad, madalal temperatuuril koos hapukapsastega ahjus küpsenud sealiha, mulgipuder, hernesupp ja kõrvitsapüreesupp, rukkileib ja karask. 
Magustoidulaud pakkus rosinatega kohupiima, pohlamoosi, kaeraküpsiseid, kama ja mustikakisselli.
Meisterkokkade eesti toidu näidislaud pakkus seda, mis on meile omane ja mis meil kasvab: mitmel viisil valmistatud räimed, marineeritud peedid ja muskaatkõrvitsad, kapsad, madalal temperatuuril koos hapukapsastega ahjus küpsenud sealiha, mulgipuder, hernesupp ja kõrvitsapüreesupp, rukkileib ja karask. Magustoidulaud pakkus rosinatega kohupiima, pohlamoosi, kaeraküpsiseid, kama ja mustikakisselli. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Maaeluministeerium kuulutas välja konkursi 2017. aasta Eesti toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks. Aasta toidupiirkonda valitakse, et aidata kaasa kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisele. Tänavu on Hiiumaa maitsete aasta.

 

„Eesti erinevates piirkondades toodetakse ja valmistatakse omanäolist toitu, peame vaid õppima seda ise paremini väärtustama ja välja pakkuma. Eesti toidu piirkonna tiitel annabki võimaluse kohaliku toidu ja toidutootjate tutvustamiseks kogu aasta jooksul,“ ütles Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp. 2016. aasta on Hiiumaa maitsete aasta ja Kadi Raudsepa sõnul on see näidanud kohalike maitsete elujõudu. „Hiidlased on leidnud selles võimaluse väga jõuliselt ja edukalt oma toitu tutvustada.“

Eesti toidu piirkonna tiitli kandmiseks 2017. aastal saab taotluse esitada kuni 4. novembrini 2016. Taotluses tuleb esitada  kava, kuidas aasta jooksul kavatsetakse oma piirkonna maitseid esile tõsta ja tutvustada. „Taotleja võib olla nii kodanikuühendus, sihtasutus kui ka kohalik omavalitsus,“ selgitas Raudsepp. Juhendi taotlemise kohta leiab http://eestitoit.ee/et/content/eesti-toidu-piirkonna-valimine-2017-aastaks

Taotlused vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning otsus tiitli omistamise kohta tehakse teatavaks hiljemalt 15. novembriks 2016. Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine ning 2017. aasta Eesti toidu piirkonna tutvustamine toimub 1. mail 2017.

TAUST

*Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. 2016. aastal kannab tiitlit Hiiumaa.

*Eesti toidu piirkonna valimine on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020“. Varem on Maaeluministeerium koos koostööpartneritega korraldanud selle raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg“, Eesti toidu kuu 2015.  ja 2016. aastal, Hiiumaa maitsete aasta ning 2015. ja 2016. aastal toimunud üle-eestilise avatud talude päeva.

Vaata ka www.eestitoit.ee ja www.facebook.com/Eestitoit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles