Kes ei teaks meist Vooremaad – Kalevipoja tegude maad? Just muinaskangelase ja tema vooreliseks küntud maastiku abil reklaamib ja müüb end Jõgeva maakond. 
Too Jõgevamaad ja Põhja-Tartumaad läbiv 75 kilomeetrit pikk ja 15–25 kilomeetrit lai maastikuline üksus on tõesti omanäoline ja kaunis. Laiuse 114meetrise hiidvoore tipus avaneb hunnitu vaade igasse ilmakaarde hägustuva silmapiirini välja.
Oma voorestik on ka meil, järvalastel. Kes on sõitnud Paide ja Türi vahet, liikunud Türi–Väätsa teel või võtnud ette teekonna Türilt läbi Tori küla Taikse poole, see on tahes-tahtmata jõudnud mõne siinse väikevoore laele.
Türi linnale kõige lähemal, kõigest 10–15 minuti jalgsimatka kaugusel, asub Kõrgessaare voor – kohalikele hästi tuntud looduses kolamise koht, aga ka suusaradade ja rattakrossiteede poolest. Samuti paikneb üks Türi surnuaedadest Kõrgessaare nõlval.
Kui praegu eemalt Kõrgessaare poole vaadata, ei pruugi arugi saada, et tegu on voorega: üle põldude ja heinamaade rohetab vastu mets. Kui too mets mõttes maakamaralt maha koorida, paljastuks sootuks pikk-pikk paraja kõrgusega seljandik.
Just selline – paljas, kaetud hõredalt üksikute puudega – nägi Kõrgessaare välja veel möödunud sajandi alguskümnendeil.
Kõrgessaare voore katsid puudega Türi aiamajandusgümnaasiumi õpilased: mitu aastat järjest korraldati lehekuus õpilastele metsapäevi, et voore nõlvad okaspuid täis istutada.
Ülemise pildi tagaküljelt on lugeda: progümnaasiumi ja gümnaasiumi õpilased metsapäeval Kõrgessaares 4. mail 1935.
Järgmine võte pärineb 1937. aasta kevadest. Kas ka need kaabude, valgete sallide ja lipsudega tegelased koos lastega käed mullaseks tegid, võta sa kinni, aga juhendasid neid ehk ikkagi.
Kes ei teaks meist Vooremaad – Kalevipoja tegude maad? Just muinaskangelase ja tema vooreliseks küntud maastiku abil reklaamib ja müüb end Jõgeva maakond. Too Jõgevamaad ja Põhja-Tartumaad läbiv 75 kilomeetrit pikk ja 15–25 kilomeetrit lai maastikuline üksus on tõesti omanäoline ja kaunis. Laiuse 114meetrise hiidvoore tipus avaneb hunnitu vaade igasse ilmakaarde hägustuva silmapiirini välja. Oma voorestik on ka meil, järvalastel. Kes on sõitnud Paide ja Türi vahet, liikunud Türi–Väätsa teel või võtnud ette teekonna Türilt läbi Tori küla Taikse poole, see on tahes-tahtmata jõudnud mõne siinse väikevoore laele. Türi linnale kõige lähemal, kõigest 10–15 minuti jalgsimatka kaugusel, asub Kõrgessaare voor – kohalikele hästi tuntud looduses kolamise koht, aga ka suusaradade ja rattakrossiteede poolest. Samuti paikneb üks Türi surnuaedadest Kõrgessaare nõlval. Kui praegu eemalt Kõrgessaare poole vaadata, ei pruugi arugi saada, et tegu on voorega: üle põldude ja heinamaade rohetab vastu mets. Kui too mets mõttes maakamaralt maha koorida, paljastuks sootuks pikk-pikk paraja kõrgusega seljandik. Just selline – paljas, kaetud hõredalt üksikute puudega – nägi Kõrgessaare välja veel möödunud sajandi alguskümnendeil. Kõrgessaare voore katsid puudega Türi aiamajandusgümnaasiumi õpilased: mitu aastat järjest korraldati lehekuus õpilastele metsapäevi, et voore nõlvad okaspuid täis istutada. Ülemise pildi tagaküljelt on lugeda: progümnaasiumi ja gümnaasiumi õpilased metsapäeval Kõrgessaares 4. mail 1935. Järgmine võte pärineb 1937. aasta kevadest. Kas ka need kaabude, valgete sallide ja lipsudega tegelased koos lastega käed mullaseks tegid, võta sa kinni, aga juhendasid neid ehk ikkagi. Foto: Kaarel Aluoja erakogu
Kommentaarid
Copy